Összes oldalmegjelenítés

2012. december 23., vasárnap

Előretolt karácsony I

Nálunk már ma volt karácsony. A szükség azért hozta így, mert férjem holnap kora reggeltől két napig kuksol a munkahelyén és segédkezik a torkán halszálkával érkező emberek gyógyításában. Ezért mi előre hoztuk a karácsonyi ebédet, az ajándékozást is. 

A menü:    

  • fácánból készült húsleves
  • szilvalekvárral töltött pulykamell baconbe sütve gesztenyés pirított kelbimbóval
  • zserbótorta                 


Hozzávalók:

  • 1 sörétmentes fácán megtisztítva
  • 1 csomag petrezselyemlevél
  • 2 közepes fehérrépa
  • 4-5 közepes sárgarépa
  • 1 közepes zellergumó
  • 20 dkg kelbimbó
  • 20 dkg vegyes erdei gomba
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 5-6 szem borókabogyó
  • csipet sáfrány
  • 1 szem szegfűszeg
  • 2-3 ág kakukkfű
  • 1 vastagabb szelet gyömbér
  • 1 kk fekete bors
  • 1 csipet tárkony
  • 1 közepes babérlevél
  • kb. 2,5  l hideg víz
A gondosan megtisztított megmosott fácánt hideg vízben feltettem kis lángon. Amikor a víz felforrt és hab keletkezett, azt gondosan lemertem a leves tetejéről. Amikor már nem keletkezett több hab, hozzáadtam a megtisztított zöldségeket. A fűszereket egy nagy fém fűszertojásba tettem. A lángot kicsire állítottam, hogy csak gyöngyözzön a leves és addig főztem, míg a hús puha, omlós nem lett. Ekkor hagytam kicsit állni és utána kiszedtem a húst, a zöldséget és sűrű szitán átszűrtem a levest. Fiam kívánságára eperlevelet főztem hozzá, az a kedvenc tésztája. Ő szinte "tésztalevest" eszik és répát. Mást nem hajlandó elfogyasztani belőle. Igazán azt sem tudta, hogy fácánt eszünk, mert minden új ellen szorgosan hadakozik. Ő tyúkhúslevesről tud.
A következő fogást már terveztem egy ideje. Elég volt egy főzős műsorban valamelyik korán felkelős hajnalon kávézás közben látnom ezt a húsételt, máris tudtam, csak ez szerepelhet nálunk karácsonykor. Próbálkoztam már egyben sült pulykával, ami igen finomra sikerült, de amikor negyedik napon is próbáltam feltálalni és a fantasztikus áfonyaszósz régen elfogyott, a család,- de még a férjem is fellázadt,- hogy ők bizony több pulykát nem esznek. Ekkor jártunk a felé pulykánál és természetesen fiam kívánságára készült ez is. Akkor lefaragtam a húsokat, eltettem a mélyhűtőbe és szép óvatosan ide-oda elhasználtam, de azt eldöntöttem, hogy többé egész pulykát nem sütök. 
Így esett a választás a a töltött pulykamellre. Mellé pedig muszáj voltam kipróbálni a gesztenyés kelbimbót. 



Mire a végére értünk, és ott kacsingatott ránk a maradék, melyet már sehogyan sem volt  erőnk megenni, csak pilledtünk, mozdulni sem tudtunk. Pedig ott volt még a desszert, de azt csak órákkal később tudtuk megkóstolni. Ez pedig egy zserbó torta volt. Még soha életemben nem készítettem zserbót, így meg kellett azt i próbálnom. Azt mondhatom, hogy az volt a legkönnyebben elkészíthető étel a menüben.



Ezt követően kidőltünk. Most tápászkodtam fel, hogyha esetleg valaki még nem döntött a karácsonyi menüről és véletlenül ide téved, ötletet meríthessen belőle. Nálam ez villámcsapásként szokott történni. Látok valamit, ami megtetszik, vagy jön egy hangulat és máris étel jut róla eszembe és a főzés szeretete. Szeretném megetetni az egész világot. 
Talán azért vagyok ilyen elérzékenyült hangulatban, mert az a néhány ember, akiket közel érzek magamhoz, a barátaimnak mondhatok, olyan szeretettel, segítőkészséggel fogtak közre, amilyen érzéseket mindenkinek tiszta szívemből kívánok. Nekem nem jött el a világ vége,- és szerencsére senkinek sem,- én úgy érzem egyre jobban a jó, a tökéletes felé haladok. Ez csodálatos. Ezt kívánom neked is.


Nincsenek megjegyzések: