Összes oldalmegjelenítés

2013. március 30., szombat

Mi volt előbb, a nyúl, vagy a tojás?

Kicsi férjemmel nekiálltunk valami húsvétinak, mert már elég volt a betegeskedésemből. Azért én most csak a kalács sütését vállaltam be, mert bármennyire is nem látszik, ez egy húsvéti kalács.


Hozzávalók:

Kalácshoz:
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás sárgája
  • 55 dkg tönköly fehér liszt

Mázhoz és formához:
  • 2-3 ek levendulaszirup
  • 50 dkg fondant
  • kevés sárga, barna és fekete Wilton ételfesték
  • néhány dkg rózsaszín marcipán
  • 5 dkg zöld marcipán

Elkészítése:

A tejet megmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt.
Amikor már magasra felfutott,összedagasztjuk a tészta többi alapanyagával és egy óra alatt megkelesztjük.
A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, kerek formára alakítjuk és két keverőtál közé téve fél órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 150 fokra hőlégkeverésen. Ezen a hőfokon középen sütjük a a kalácsot kb. 50 perc alatt. Félidőben megfordítjuk.
A tésztát rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Kevés cukorsziruppal (én kevés levendulaszirupot használtam - http://www.nosalty.hu/recept/levendulaszirup-vaniliaval) megkenjük, hogy ragadjon hozzá a cukormáz.
A fondant-t kevéske sárga és barna festékkel megszínezzük, alaposan átgyúrjuk, míg egyenletes tojáshéj színt nem kapunk. A fondant kinyújtjuk 0,5 cm vastagságúra és a kalácsra borítjuk , rásimítjuk.
Zöld marcipánból megformáljuk a fejet és a két fület.
Egyik fül belsejét kirakjuk vékonyra nyújtott rózsaszín és fehér kockákkal, majd körbevágjuk egy éles szikével a fül formáját ( a másikat nem fontos).
Összerakjuk a nyúlfejet és hűtőben tároljuk.


Ez egy kicsit gyors menetben lezavart húsvéti kalács, de most ennyire futotta az energiánkból. Mi nagyon szeretjük a kockás fülű nyulat.

Nincsenek megjegyzések: