Összes oldalmegjelenítés

2013. március 3., vasárnap

Újra tésztás hangulatban

Nagyon szeretek friss házi tésztát készíteni. Újra elkapott a hangulat, ezért már kora reggel felkeltem és a második kávé után nekiálltam a különböző ízesítésű tészták megalkotásának. Az igazi ok az volt, hogy Jucika barátnőmet vártam, akit szerettem volna meglepni. Úgy érzem, ő értékeli ebbeli igyekezetemet. Nem csak ő, hanem kis barátnője Cs is.


Négyféle tésztát állítottam össze. Formájában mind tagliatelle, mert azt tud vágni a gépem és nem volt időm más formát adni neki.

Narancsos - kardamomos tészta hozzávalói:
  • 1 tojás
  • 10 dkg BL-55 finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1 tk olaj
  • 2 tk aszalt kandírozott narancs apróra törve
  • 1 kk zöld kardamom magja



Levendulás - vaníliás tészta hozzávalói:
  • 1 tojás
  • 10 dkg BL-55 finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1 tk olaj
  • 1 tk levendulaszirup
  • 1 tk levendulavirág
  • 1 kk vaníliakivonat


Mézes - gyömbéres tészta hozzávalói:


Chilis - csokoládés tészta hozzávalói:
  • 1 tojás
  • 10 dkg BL-55 finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1 tk olaj
  • 2 dkg belga étcsokoládépasztilla apróra darálva
  • 1 kk chilipehely


Elkészítése:

Mindegyik tésztát dagasztógépben dolgoztam ki és folpackba csomagolva 2-3 órára a hűtőbe tettem pihenni. Nem féltem, hogy kiszárad, mert a csomagolás és a benne lévő olaj megvédte. Mikor túl voltam az ebédfőzésen, elővettem a tésztákat, mindig csak azt, amelyikkel dolgoztam éppen. A nyújtáshoz tésztanyújtógépet és durum tésztalisztet használtam. Minden adag tésztát négyfelé vágtam, meghempergettem a tésztalisztben és áthajtottam a gép legvastagabb fokozatán. Aztán összehajtottam, fordítottam rajta 90 fokot, majd újra áthajtottam. Ezt minden tésztánál négyszer megismételtem. Sokkal könnyebb a többször hajtogatott, nyújtott tésztával dolgozni, nem lesz szakadékony és teljesen vékonyra ki lehet nyújtani. Aztán egyesével csökkentve a két henger közti távolságot egészen a kettes fokozatig kinyújtottam a tésztalapokat. Mikor ide elértem, hagytam a tésztát negyed órát szikkadni, mert így szebben fel lehet vágni. Felvágtam tagliatellére és sütőpapíron szétterítve száradni tettem egy hűvös szobába. Ahogy sokasodtak a tésztahalmocskák, úgy lett az őket körüllengő levegő egyre illatosabb. Elképzelem, hogy egy-egy finom ,ártással nyakon öntve, egy kis citrom, vagy narancshéjjal megszórva, de akár húsételekkel is fenséges ételek készíthetők a segítségükkel. Még nyersen is finomak voltak. Ha lesz egy kis ráérős időm, biztosan magamnak is készítek belőle.

Nincsenek megjegyzések: