Nem is tudom, minek nevezzem ezt a fogást. Leginkább a thai konyhához hasonlatosak az ízei . Legyen tehát thai húsgombócok pikáns mártással és gránátalmás barna rizzsel.
Bonyolultnak tűnhet, de nem az. Benéztem a hűtőmbe és a valamiből megmaradt alapanyagokat felhasználva készítettem ezt az ebédet rövid idő alatt.
Hozzávalók:
A húsgombócokhoz:
A szószhoz:
Körethez:
Elkészítése:
A húsgombóchoz valókat késes aprítóba tettem és összedaráltam. Kicsit betettem a hűtőbe, hogy ne legyen puha. Közben meghámoztam a mangót és karalábévájóval kis golyókat vágtam ki a húsából. Mikor ezt meguntam (bár nagyon jól illett a kis húsgolyókhoz), akkor a többit levágtam a magról és összedaráltam.
A szószhoz az újhagymát, a fokhagymát és a gyömbért szintén a késes aprítóban összekaszaboltam és a forró serpenyőbe tettem egy kanál olaj társaságában, ott megpirítottam, majd utána küldtem a megdarált mangót és a kis mangó golyókat is. Fűszereztem a fentebb leírt anyagokkal és felengedtem a ketchuppal és a húslevessel. Itt következett a főzés leghosszabb szakasza, mert kb. 20 percig forraltam a szószt, míg a mangó megpuhult. Ekkor beleejtettem a kis, nagyjából 1,5-2 cm átmérőjű húsgolyókat és forraltam még 3-4 percig, majd elzártam a gázt. Közben persze megfőztem a barna rizst is, ami szintén 20 perc alatt készült el. Tálalásnál megszórtam gránátalmamagokkal nem csak a színe, hanem az íze miatt is. Jucika azt mondta, neki ízlett. Nekem is. Holnap pedig Tibikém is megvizitálhatja, ha megtért a három napos maraton kórházi ügyeletéből.
Bonyolultnak tűnhet, de nem az. Benéztem a hűtőmbe és a valamiből megmaradt alapanyagokat felhasználva készítettem ezt az ebédet rövid idő alatt.
Hozzávalók:
A húsgombócokhoz:
- 30 dkg csirkemellfilé
- 2 szál újhagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 kk rózsabors
- 1 tk tarka bors
- 1 ek Worchestershire szósz
- 1 ek édes chiliszósz
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek aprított korianderlevél
- 1 kk őrölt koriandermag
- 1 tk aprított thai citromfű
A szószhoz:
- 1 nagyobb mangó
- 2 ek olaj
- 2 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- hüvelykujjnyi gyömbér
- 1 ek demerara nádcukor
- 1 ek gránátalmaszirup
- 3 ek szójaszósz
- 1 ek édes chiliszósz
- 1 ek lime lé
- 2 dl házi ketchup
- 5 dl csirke alaplé
Körethez:
- 20 dkg barna rizs
- 1 tk só
- 1 ek olaj
- annyi víz, ami egy ujjnyira ellepi
Elkészítése:
A húsgombóchoz valókat késes aprítóba tettem és összedaráltam. Kicsit betettem a hűtőbe, hogy ne legyen puha. Közben meghámoztam a mangót és karalábévájóval kis golyókat vágtam ki a húsából. Mikor ezt meguntam (bár nagyon jól illett a kis húsgolyókhoz), akkor a többit levágtam a magról és összedaráltam.
A szószhoz az újhagymát, a fokhagymát és a gyömbért szintén a késes aprítóban összekaszaboltam és a forró serpenyőbe tettem egy kanál olaj társaságában, ott megpirítottam, majd utána küldtem a megdarált mangót és a kis mangó golyókat is. Fűszereztem a fentebb leírt anyagokkal és felengedtem a ketchuppal és a húslevessel. Itt következett a főzés leghosszabb szakasza, mert kb. 20 percig forraltam a szószt, míg a mangó megpuhult. Ekkor beleejtettem a kis, nagyjából 1,5-2 cm átmérőjű húsgolyókat és forraltam még 3-4 percig, majd elzártam a gázt. Közben persze megfőztem a barna rizst is, ami szintén 20 perc alatt készült el. Tálalásnál megszórtam gránátalmamagokkal nem csak a színe, hanem az íze miatt is. Jucika azt mondta, neki ízlett. Nekem is. Holnap pedig Tibikém is megvizitálhatja, ha megtért a három napos maraton kórházi ügyeletéből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése