Tanakodtam, hogy mi legyen az ebéd, mert szabadnap lévén terveztünk egy hosszabb sétát férjemmel az ősz egyik utolsó szép napján.
Aztán kedvencemnél, Nigella Lawsonnál megláttam ezt a marha receptet. Nagy híve vagyok a hosszan főtt ételeknek. Végül is csak összekészíti az ember és vár. Megéri a várakozás, mert ezek az ételek zamattal teltek, finom omlósak.
Hozzávalók:
A marhához:
A köretet csak úgy kitaláltam hozzá azokból, amit otthon találtam.
A rizshez:
Elkészítése:
Aztán kedvencemnél, Nigella Lawsonnál megláttam ezt a marha receptet. Nagy híve vagyok a hosszan főtt ételeknek. Végül is csak összekészíti az ember és vár. Megéri a várakozás, mert ezek az ételek zamattal teltek, finom omlósak.
Hozzávalók:
A marhához:
- 1,7 kg marhanyak vagy lábszár (ha még csont is van hozzá, úgy még finomabb lesz)
- 2 közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 cm gyömbér
- 3 ek olaj
- 1 ek őrölt koriandermag
- 2 csillagánizs
- 2 rúd fahéj
- 4 ek melaszos barna cukor
- 2 ek Worchestershire szósz
- 4 ek szójaszósz
- 2 ek osztrigaszósz
- 1 dl sherryecet (Nigella 2,5 dl-t ír, de azt túlzásnak tartottam)
- 4 ek rizsbor
- egy marék korianderlevél
A köretet csak úgy kitaláltam hozzá azokból, amit otthon találtam.
A rizshez:
- 25 dkg barna rizs
- 2 ek olaj
- 0,5 l zöldség alaplé
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek Worchestershire szósz
- 1 ek édes chiliszósz
- 40 dkg friss ananász (1 nagynak a negyede)
- 1/2 lime
- 1 piros chili
- 1-2 ek korianderlevél
Elkészítése:
A marhahúst
felkockáztam 3x3 cm-re. Olajon egy nagy vastag falú edényben feltettem pirítani,
közben hozzáadtam a megtisztított, negyedekre vágott hagymát, a
fokhagymagerezdeket, a megtisztított, szeletelt gyömbért és így pirítottam kb. 10
percig. Közben a sütőt előmelegítettem 130 fokra hőlégkeverésen.
A húshoz hozzáadtam
az összes fűszert, felöntöttem az alaplével, felforraltam, majd az előmelegített
sütőbe tettem és ott pároltam kb. 2 órát, vagy amíg a hús omlós nem lett. Ekkor
kivettem a sütőből, a húsdarabokat kiszedtem a pároló léből, a megmaradt levet
a zöldségekkel összetörtem botmixerrel
és addig főztem tovább, míg a szósz be
nem sűrűsödött. Ekkor visszatettem a húst, hogy melegen tálalhassam.
A körethez az
olajon a rizst átpirítottam, majd felengedtem az alaplével, a fűszerekkel és
majd készre főztem.
Az ananászt
meghámoztam, felkockáztam.
A lime-ot gondosan
megmostam, megtöröltem, keskeny szeletekre vágtam, amit aztán negyed cikkekre
szeleteltem fel.
A chilit is
vékonyra felcsíkoztam (ízlés szerint benne hagyhatjuk a magját, vagy el is
távolíthatjuk.
A majdnem
készre főtt rizshez hozzáadtam az
ananászkockákat, majd a lime-ot, chilit és tálaláskor korianderrel szórtam meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése