Erről az ételről még soha nem hallottam. Férjem éppen Vámos Miklós "A New York-Budapest metró" című könyvét olvasta, mikor megakadt a szeme az étel nevén. A szerzőt kínálták vele, amikor Louisianaban járt. Mi sem természetesebb, hogy anya elkészítse a kiszemelt ételt.
Készültem dolgozni, de előtte elszaladtam a "Szép kis Indiába", hogy beszerezzek minden hozzávalót.
Hozzávalók:
Megettük, finom volt, majd férjem elmesélte, hogy az írót nem varázsolta el ez az étel, szerinte csak egy rizses hús. Érdekes, én is olvastam a könyvet, de ez nem maradt meg az emlékeim között.
Készültem dolgozni, de előtte elszaladtam a "Szép kis Indiába", hogy beszerezzek minden hozzávalót.
Hozzávalók:
- 60 ml olívaolaj
- 6 dkg zabliszt
- 2 zeller szár, apróra vágott
- 2 újhagyma, felaprítva
- 1 piros kaliforniai paprika (a recept zöldet ír,
de az nem volt itthon)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l csirke alaplé
- 5 - 6 házi ketchup
- 20 dkg paradicsomkonzerv kockázva
- 25 dkg 3 cm-esre szeletelt zsenge okra
- 25 dkg hirtelen sütött csirkemell filé
- 25 dkg tisztított nagy garnélafarok
- 1/2 citrom
- 1 kk Tabasco
- 2 ek Worchestershire szósz
- 2 ek kreol fűszerkeverék
- 1 citrom
Köret:
- 20 dkg jázmin rizs
- 5 dkg vadrizs
- víz, ami egy ujjnyira ellepi a rizst
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk só
Elkészítése:
A csirkét felkockáztam és egy zacskóba
tettem, rászórtam 2 ek kreol fűszerkeveréket és a hűtőbe tettem.
A rákot tálba tettem, rácsavartam egy fél
citrom levét és szintén a hűtőbe tettem egy órára.
A zöldségeket felaprítottam. Az olajat
felhevítettem és rászórtam a zablisztet, pirítottam, míg mogyorószínű lett.
Ekkor hozzáadtam a felaprított zöldségeket, kevergetve tovább pirítottam pár
percig, majd hozzáadtam a ketchupot, a felaprított paradicsom konzervet és a
csirke alaplét, így főztem kis lángon lefedve, olykor megkeverve fél órát. Egy
serpenyőben egy kanál olajon fehéredésig sütöttem a csirkehúst, majd a raguhoz
adtam. Ugyanígy átpirítottam a rákot is, míg elkezdett rózsaszínre váltani,
akkor ő is követte társát. Még kb 5 percig főztem a ragut. Rácsavartam a citrom
másik felét és elzártam a lángot.
Megettük, finom volt, majd férjem elmesélte, hogy az írót nem varázsolta el ez az étel, szerinte csak egy rizses hús. Érdekes, én is olvastam a könyvet, de ez nem maradt meg az emlékeim között.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése