Összes oldalmegjelenítés

2014. március 16., vasárnap

Colcannon, az ír krumplipüré

St. Patrick napra mindig valamilyen marhahúsból készült ételt készítek. Mellé a kevéske hagyományos ír köret közül választok. Nincs könnyű dolgom, mert ennek a napnak meg van a hagyományos menüje, amit tavaly már elkészítettem. Most kénytelen voltam magamra hagyatkozni. Ez a köret viszont hagyományosan ír étel. Ennek a receptje is sokféleképpen található a világhálón, de én ezt választottam..


Hozzávalók: 

  • 80 dkg burgonya
  • 40 dkg kelkáposzta
  • 10 dkg szeletelt bacon
  • 5 dkg vaj
  • 1,5 dl tej 
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 szál rozmaring
  • 0,5 dl olívaolaj
  • bors
  • 1/2 kk frissen reszelt szerecsendió


Elkészítése:

Elsőként, mivel ez több időt igényel, egy fej fokhagymát keresztben ketté vágtam. Egy kis sütőtál aljába frissen őrölt borsot tekertem, a fokhagymát a vágott felével lefelé fordítva ráfektettem, mellé rozmaring hajtásokat tűztem és felöntöttem olajjal. 160 fokra előmelegített sütőbe tettem és kb. 40-50 percig sütöttem, míg a hagyma belseje krémessé nem vált.













A krumplit meghámoztam, felkockáztam, sós vízben megfőztem, leszűrtem és összetörtem a tejjel.
A vöröshagymát félfőre vágtam és azon az olajon, amiben a fokhagyma sült, megdinszteltem. Hozzáadtam a felkockázott bacont és a fokhagymából kinyomkodott krémes belsejét. Sóztam, borsoztam, szerecsendiót reszeltem rá, félig megpirítottam. Közben a kelkáposztát keskeny csíkokra szeleteltem és a serpenyőbe szórtam a többi finomság mellé. Mellé pottyantottam 5 dkg-nyi vajat is. 3-4 perc alatt erős tűzön megpirítottam, vigyázva, hogy ne teljesen puhuljon meg. Összekevertem a tejes krumplipürével. 
Ez az étel tradicionális  ír étel, mely a szegény emberek eledele volt, akik valószínűleg önmagában fogyasztották, mégis adott az egész napi munkához elegendő energiát. 
Tehát fogyókúrázóknak nem ajánlom tiszta szívvel. 

Nincsenek megjegyzések: