Összes oldalmegjelenítés

2014. március 4., kedd

Sacher Torta

Persze mindez az én olvasatomban elkészítve. Szinte felér a Chocolate by death-el. Ha csoki, akkor legyen ütős. Kicsiben nem játszom.


Hozzávalók:
A piskótához:

  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg gyümölcscukor
  • 6 tojás sárgája
  • 15 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
  • 12 dkg tönköly fehér liszt
  • 6 dkg mandulaliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 ek kakaópor (bátrabbak készíthetik frissen pörkölt kakaóbabból is!- isteni)
  • 1 ek vanília kivonat

A töltelékhez:


Bevonóhoz:

  • 15 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
  • 2 - 3 ek szőlőmagolaj

Elkészítése:

15 dkg csokoládét vízgőz felett megolvasztottam, de csak annyira, hogy langyos legyen, éppen elveszítse a formáját. A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem.  A sárgáját, a kakaóport, a vanília kivonatot és a cukrot elkevertem a megolvasztott csokoládéval, majd beleforgattam a tojáshabba.
A lisztet, a mandulalisztet és a sütőport elkevertem és kanalanként beleforgattam a csokis tojáshabba.
A tésztát két 16 cm-es kapcsos tortaformába töltöttem, melynek aljára sütőpapírt csíptettem. 
A 140 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen kb. fél óra alatt megsütöttem a tortát. Egy fogvájóval ellenőriztem, mikor sült meg. Mikor elkészült, benn hagytam a sütőbe, csak résnyire nyitottam ki az ajtót, s ahogy hűlt, egyre nagyobb résen engedtem be a levegőt, hogy nehogy összeessen a tészta.
Mikor már csak langyos volt, rácsra tettem kihűlni. Teljes hűlés után keresztben kettévágtam, az alsó lapot megkentem baracklekvárral, a felsőt megfordítva tettem rá, hogy a sima, vágott felület legyen felül.
Ekkor újra felolvasztottam 15 dkg étcsokoládét vízgőz felett, elkevertem szőlőmagolajjal, hogy fényesebb legyen és bevontam vele a tortát. Míg képlékeny volt, tetejére negyedelt epreket tettem díszítésként. Ha nyár lett volna, akkor sárgabarackkal díszítettem volna, de most csak eper volt a hűtőmben. Így szépen kiemelte a csokoládé a színét.

Nincsenek megjegyzések: