Az apropó, amiből a süti kerekedett, nem túl kellemes számomra, mert el kell hagynom nagyon szeretett munkahelyemet, de tudtam, hogy ez bekövetkezik. Kedves kollégáim a következő meglepetéssel "búcsúztak" el tőlem (nem is búcsú, csak néhány emeletet csusszanok lejjebb).
Máris nem volt olyan könnyes a búcsú. Madarat lehetett velem fogatni. Mondhatom, hogy mindent szeretek, amit a konyhában csinál. Jók a receptjei, elkötelezett, precíz, fegyelmezett és ezt a környezetétől is megköveteli, de mégis vidám, jókedvű, laza fickó.
Első próbám az ő pitetésztája volt, amin azonnal változtattam egy kicsit, de hát ilyen vagyok én.
A másik apropó pedig az volt, hogy vettem a piacon nem kis mennyiségű gyönyörű szilvát, ami elég savanykás volt még, nem hagyták teljesen megérni. Ide viszont tökéletesen megfelelt.
Hozzávalók: 28 cm-es piteformához
A tésztához:
A krémhez:
Tetejére:
Elkészítése:
Nem nagyon szoktam cifrázni, ha tehetem, minél egyszerűbben készítek el mindent. A diót elég finomra ledaráltam. A parmezánt késes aprítóban összedaraboltam, hozzáadtam a tojást és a vajkockákat és egyneművé kevertem. A masszát gyors mozdulatokkal kézzel összegyúrtam a többi hozzávalóval és folpackba csomagolva a hűtőbe tettem pihenni fél órára. Közben a szilvát megmostam, szárazra töröltem, kimagoztam és cikkekre vágtam. Megszórtam fahéjjal és egy kis házilag készített vaníliás cukorral.
A krém készítése két perc volt. A joghurtot a pudingporral és a tojással krémesre kevertem.
A tésztát a hűtőből kivéve lisztezett munkafelületen kinyújtottam akkorára, hogy a sütőforma oldalát is befedje, sőt egy kicsit túl is nyúlt rajta. A sütőt előmelegítettem 170 fokra hőlégkeverésen és így elősütöttem a tésztát 15 percig. Mikor kezdett egy kis színt kapni, kivettem a sütőből, belekanalaztam a krémet és a tetejére fektettem a szilvagerezdeket. Visszatolva a sütőbe még kb. 20 percig sütöttem.
Mikor kivettem, kiemeltem a sütőformából és úgy hagytam 5-10 percet hűlni, aztán nekiestünk. Nem is szóltunk, míg ettük. Szerénytelenül elmondhatom, nagyon ízletes volt.
Máris nem volt olyan könnyes a búcsú. Madarat lehetett velem fogatni. Mondhatom, hogy mindent szeretek, amit a konyhában csinál. Jók a receptjei, elkötelezett, precíz, fegyelmezett és ezt a környezetétől is megköveteli, de mégis vidám, jókedvű, laza fickó.
Első próbám az ő pitetésztája volt, amin azonnal változtattam egy kicsit, de hát ilyen vagyok én.
A másik apropó pedig az volt, hogy vettem a piacon nem kis mennyiségű gyönyörű szilvát, ami elég savanykás volt még, nem hagyták teljesen megérni. Ide viszont tökéletesen megfelelt.
Hozzávalók: 28 cm-es piteformához
A tésztához:
- 200 g tönköly fehérliszt
- 100 g őrölt dió
- 50 g kristálycukor
- 1 nagy csipet só
- 20 g parmezán sajt frissen reszelve
- 100 g hideg vaj kockázva
- 1 közepes tojás felverve
- 1 tk citruspor
A krémhez:
- 2,5 dl joghurt
- 0,5 csomag főzés nélküli vanília ízű pudingpor
- 1 közepes tojás felverve
Tetejére:
- 500 g szilva kimagozva, cikkekre vágva
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 ek házi vaníliás porcukor
Elkészítése:
Nem nagyon szoktam cifrázni, ha tehetem, minél egyszerűbben készítek el mindent. A diót elég finomra ledaráltam. A parmezánt késes aprítóban összedaraboltam, hozzáadtam a tojást és a vajkockákat és egyneművé kevertem. A masszát gyors mozdulatokkal kézzel összegyúrtam a többi hozzávalóval és folpackba csomagolva a hűtőbe tettem pihenni fél órára. Közben a szilvát megmostam, szárazra töröltem, kimagoztam és cikkekre vágtam. Megszórtam fahéjjal és egy kis házilag készített vaníliás cukorral.
A krém készítése két perc volt. A joghurtot a pudingporral és a tojással krémesre kevertem.
A tésztát a hűtőből kivéve lisztezett munkafelületen kinyújtottam akkorára, hogy a sütőforma oldalát is befedje, sőt egy kicsit túl is nyúlt rajta. A sütőt előmelegítettem 170 fokra hőlégkeverésen és így elősütöttem a tésztát 15 percig. Mikor kezdett egy kis színt kapni, kivettem a sütőből, belekanalaztam a krémet és a tetejére fektettem a szilvagerezdeket. Visszatolva a sütőbe még kb. 20 percig sütöttem.
Mikor kivettem, kiemeltem a sütőformából és úgy hagytam 5-10 percet hűlni, aztán nekiestünk. Nem is szóltunk, míg ettük. Szerénytelenül elmondhatom, nagyon ízletes volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése