A héten már másodszorra sütöm meg ezt a perecet. Mivel ma korán reggel ébredtem, mint általában és nem akartam zavarni a fiamat, akinél a telefonom és a laptopom pihent, így csak nagyjából próbáltam maga elé idézni a receptet. Persze előtte megerősítettem magam egy kávéval. A család véleménye szerint ez lett a legfinomabb perec, amit sütöttem. Kicsit ducik, mert lágy a tésztája, ezért nem könnyű sodorgatni, de a végeredmény a fontos.
Hozzávalók a mai napon:
Tetejére:
Elkészítése:
A tejet meglangyosítottam, beleszórtam a cukrot és az elmorzsolt élesztőt és néhány perc alatt felfuttattam. A dagasztógép táljába szórtam minden hozzávalót válogatás nélkül és kb 4-5 perc alatt megdagasztottam (ill. ő). Majd pihentettem negyed órát, 1-2 percig újra dagasztottam, aztán letakarva magára hagytam és egy újabb adag kávéval megnéztem egy film második felét. Mire elérkeztünk a happy endhez, akkorra a tészta kb. két és félszeresére nőtt. Kiborítottam a lisztezett pultra, 10 egyenlő részre osztottam, amiket kisodortam úgy 50 cm rúddá, amiből perecformát csavartam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, tetejét megkentem felvert tojással és megszórtam sajttal. Addig pihentek, míg a sütő bemelegedett 200 fokra. Hőlégkeverésen 16-17 perc alatt megsült a két tepsi perec.
Már csak 4 db van belőle.
Hozzávalók a mai napon:
- 3 dl tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 1,5 tk só
- 8 dkg lágy vaj
- 3 ek tejföl
- 30 dkg extra finom liszt
- 30 dkg félfogós liszt (mert nem volt kedvem a elvánszorogni a pincében lévő "élelmiszerraktáramig")
Tetejére:
- 1 tojás
- 6 dkg ementálisajt frissen reszelve
Elkészítése:
A tejet meglangyosítottam, beleszórtam a cukrot és az elmorzsolt élesztőt és néhány perc alatt felfuttattam. A dagasztógép táljába szórtam minden hozzávalót válogatás nélkül és kb 4-5 perc alatt megdagasztottam (ill. ő). Majd pihentettem negyed órát, 1-2 percig újra dagasztottam, aztán letakarva magára hagytam és egy újabb adag kávéval megnéztem egy film második felét. Mire elérkeztünk a happy endhez, akkorra a tészta kb. két és félszeresére nőtt. Kiborítottam a lisztezett pultra, 10 egyenlő részre osztottam, amiket kisodortam úgy 50 cm rúddá, amiből perecformát csavartam. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, tetejét megkentem felvert tojással és megszórtam sajttal. Addig pihentek, míg a sütő bemelegedett 200 fokra. Hőlégkeverésen 16-17 perc alatt megsült a két tepsi perec.
Már csak 4 db van belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése