Nekirugaszkodtam a hétvégén péksüteményeket sütni, mert sajnos nincs minden nap időm rá. Ilyenkor kenyeret, édes és sós péksüteményt is készítek, hogy legyen a családnak mit csipegetni. Igyekszem olyan praktikákat bedobni, amivel akár három napig is friss marad a kenyér, zsemle. Ez is így készült.
A hozzávalókat általában a hangulatom, valamint a fiam diktálja. A végeredmény attól függ, ki győz.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Nem sokat teketóriáztam. Minden alapanyagot szoba hőmérsékleten dagasztógépbe dobáltam, még az élesztőt is csak belemorzsoltam a többi közé és 5-6 perc alatt rugalmas tésztát dagasztottam belőle. Ezt hagytam pihenni 20 percet, majd újra átdagasztottam a géppel és letakarva ott hagytam kelni egy órát, tán még annyit sem. Majd lisztezett munkalapra borítottam a lágy tésztát és finoman átgyúrtam, elosztottam 10 részre, ezekből golyót formáltam, majd oválisra kinyújtottam úgy 8-10 mm vékonyra. Néhány csíkot vágtam bele derelyevágóval, megcsavartam maga körül a tésztát 2-3-szor, majd kötöttem rá egy csomót. Az így kapott bucikat sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem és újabb 20 percig kelesztettem. 200 fokos sütőben 15 perc alatt világosra sütöttem őket.
Kicsit bonyolultnak hangzik a sok hozzávaló, de én könnyen beszélek, mert mindig tartok 2-3 adag öregtésztát és tang zhongot a hűtőben,- amit mindenkinek csak javasolni tudok,- így könnyen összeüthető egy ilyen finomság.
A hozzávalókat általában a hangulatom, valamint a fiam diktálja. A végeredmény attól függ, ki győz.
Hozzávalók:
- 250 g öregtészta
- 120 g tang zhong
- 100 g főtt burgonya
- 2 dl a krumpli főzővizéből
- 1 dl joghurt
- 200 g BL-80 kenyérliszt
- 350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 60 g szoba hőmérsékletű vaj
- 2 dkg friss élesztő
- 1 kk só
- 1 kk chilipehely
- 1 kk frissen őrölt bors
- 1 tk bazsalikom
- 2 tk oregánó
- 1 kk kakukkfű
- 2 ek tökmag
- 2 ek lenmag
- 1 ek fehér szezámmag
- 1 ek fekete szezámmag
- 2 ek tökmag
Elkészítése:
Nem sokat teketóriáztam. Minden alapanyagot szoba hőmérsékleten dagasztógépbe dobáltam, még az élesztőt is csak belemorzsoltam a többi közé és 5-6 perc alatt rugalmas tésztát dagasztottam belőle. Ezt hagytam pihenni 20 percet, majd újra átdagasztottam a géppel és letakarva ott hagytam kelni egy órát, tán még annyit sem. Majd lisztezett munkalapra borítottam a lágy tésztát és finoman átgyúrtam, elosztottam 10 részre, ezekből golyót formáltam, majd oválisra kinyújtottam úgy 8-10 mm vékonyra. Néhány csíkot vágtam bele derelyevágóval, megcsavartam maga körül a tésztát 2-3-szor, majd kötöttem rá egy csomót. Az így kapott bucikat sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem és újabb 20 percig kelesztettem. 200 fokos sütőben 15 perc alatt világosra sütöttem őket.
Kicsit bonyolultnak hangzik a sok hozzávaló, de én könnyen beszélek, mert mindig tartok 2-3 adag öregtésztát és tang zhongot a hűtőben,- amit mindenkinek csak javasolni tudok,- így könnyen összeüthető egy ilyen finomság.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése