Megegyeztem a fiammal, hogy ma palacsintát sütök. Általában ezt úgy teszem, hogy irányadó egy alaprecept, de ami éppen eszembe jut, azt belepakolom. Ma sem volt ez másképp.
Hozzávalók:
A palacsintához:
(Ez csak hozzávetőlegesen megbecsült mennyiség, mert nem méregettem, hanem borítottam.)
Töltelék - díszítés:
házi szilvalekvár
Elkészítése:
A tojásokat a cukorral és a sóval és olajjal habverővel alaposan kikevertem, majd elkezdtem adagolni hozzá a lisztet, és mikor sűrűsödött, mindig felengedtem egy kis tejjel. Tapasztalatom szerint akkor jó a tészta, amikor sűrűn kikeverjük és csak utána hígítjuk a tejjel, esetleg szódával. Nekem persze mindig akkor fogy el az ásványvizem, amikor palacsintát szeretnék sütni. Így kínomban felbontottam egy alma cidert és avval vittem be egy kis buborékot a tésztában. Letakarva hűtőbe tettem egy órára. Ekkorra kialakul a tészta állaga. Ha szükséges, még ekkor hígíthatjuk. Nagyon forró palacsintasütőben mindkét oldalát aranybarnára sütöttem. Végül megtöltöttem szilvalekvárral, a tetejére locsoltam egy kis meggylével elkevert lekvárt /minden maradékot felhasználok - de lehet vörösborral, vagy akár kevés szilvapálinkával elkevert szilvalekvár is. Jut eszembe, egy kis tojásfehérje habbá verve , bele szilvalekvár keverve, ráhalmozva a palacsintára és szakácsfáklyával rásütve./
Kevés tejszínhab,fahéj, dió, rozmaring, áfonya, - ezek szerintem mind illenek hozzá.
Hozzávalók:
A palacsintához:
(Ez csak hozzávetőlegesen megbecsült mennyiség, mert nem méregettem, hanem borítottam.)
- 4 nagy tojás
- 4 csapott ek cukor
- 1 nagy csipet só
- 2 ek szőlőmagolaj
- 40 dkg tönköly fehér búzaliszt
- 8 dl tej (nálam laktózmentes)
- 2 dl apple cider
Töltelék - díszítés:
házi szilvalekvár
- aszalt szilva
- dió
- rozmaring
- tejszín
- fahéj
- áfonya
- a sütéshez 0,5 dl olaj
Elkészítése:
A tojásokat a cukorral és a sóval és olajjal habverővel alaposan kikevertem, majd elkezdtem adagolni hozzá a lisztet, és mikor sűrűsödött, mindig felengedtem egy kis tejjel. Tapasztalatom szerint akkor jó a tészta, amikor sűrűn kikeverjük és csak utána hígítjuk a tejjel, esetleg szódával. Nekem persze mindig akkor fogy el az ásványvizem, amikor palacsintát szeretnék sütni. Így kínomban felbontottam egy alma cidert és avval vittem be egy kis buborékot a tésztában. Letakarva hűtőbe tettem egy órára. Ekkorra kialakul a tészta állaga. Ha szükséges, még ekkor hígíthatjuk. Nagyon forró palacsintasütőben mindkét oldalát aranybarnára sütöttem. Végül megtöltöttem szilvalekvárral, a tetejére locsoltam egy kis meggylével elkevert lekvárt /minden maradékot felhasználok - de lehet vörösborral, vagy akár kevés szilvapálinkával elkevert szilvalekvár is. Jut eszembe, egy kis tojásfehérje habbá verve , bele szilvalekvár keverve, ráhalmozva a palacsintára és szakácsfáklyával rásütve./
Kevés tejszínhab,fahéj, dió, rozmaring, áfonya, - ezek szerintem mind illenek hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése