Összes oldalmegjelenítés

2015. február 19., csütörtök

Szilvás kiflik

Ezt a süteményt  most már rövid időn belül harmadszorra sütöm meg, mert annyira finom és sajnos pillanatok alatt elfogy. Először almával töltve készítettem, ahogyan az eredeti receptet láttam, de valaki, aki már meg is sütötte,- felvetette, hogy el tudná képzelni valamilyen sűrű lekvárral is.
Nálunk a favorit a saját szilvalekvárom. Ennek segítettem még némi aszalt szilvával tömörebbé válni és ezt töltöttem a kiflicskékbe. Szenzációs lett.



Hozzávalók: 
A tésztához: 

  • 30 dkg tönköly fehérliszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 2 cs vaníliás cukor - opcionális, ha édesre szeretnénk a tésztát, de enélkül bármilyen tölteléket tehetünk bele
  • 1 tojás sárgája
  • 14 kanál alma cider - ez nekem 1,2 dl volt (eredeti receptben sör szerepelt) 


Töltelék: 

  • 2-3 marék aszalt szilva
  • 1/2 üveg házi szilvalekvár 
  • 1/2 kk fahéj
  • 1 tk reszelt citromhéj


Elkészítése:

Újra  úgy csináltam, ahogy a műsorban láttam. A hideg vajat néha belemártva a lisztbe lereszeltem  nagy lyukú reszelőn. Hozzáadtam a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, sót és kimértem a cidert. Gyors mozdulatokkal nagyjából összegyúrtam a tésztát (nem baj, ha maradnak benne vajdarabok, úgy roppanósabb, levelesebb lesz). Fóliába csomagolva a hűtőbe tettem pihenni legalább egy órára. Most ezt a tésztát már tegnap összeállítottam. Egyik felét tegnap, másikat ma sütöttem meg. Ugyanolyan finom lett, mint tegnapi társa.
A tésztát elosztottam négy részre, mindegyikből golyót formáltam, amit aztán kinyújtottam kb. 30 cm átmérőjű körré. Nyolc cikkre vágtam a tésztát és mindegyikbe töltöttem egy teáskanálnyi sűrű lekvárt.
A következőképpen tartottam bent a tölteléket és hajtogattam a kiflit:












Nincsenek megjegyzések: