Ez az ínycsiklandó fogás bonyolultnak látszik, de mégsem igazán az. Úgy kezdődött, hogy zsenge kacsacombokból húslevest főztem. A leves nagyon finom lett, de abban biztos voltam, hogy egyikünk sem eszi meg főzve a húst. Ezért hirtelen megpirítottam és körbekerítettem egy kis ezzel-azzal, amit otthon találtam.
Volt előző napról 2 közepes főtt burgonya, néhány szem alma, egy kis dió, sajt, így ez készült belőle. A kevéske kis maradékokat jól beosztva négy ember bőségesen jól lakik evvel a mennyiséggel.
Hozzávalók:
A húshoz:
A gnocchihoz:
A töltött almához:
A sajtmártáshoz:
Elkészítésük:
Mivel a leghosszabb ideig az alma sül, így érdemes avval kezdeni. Az almákat megmostam, szárazra töröltem és egy speciális szerszámmal kivágtam a magházukat, de csak annyira, hogy az almák talpa épen maradjon. A belsejükbe felváltva diót, áfonyát töltöttem, meghintettem egy kevés fahéjjal és belecsorgattam egy teáskanálnyi juharszirupot. Az almákat sütőtálba állítottam és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem.
A sajtmártáshoz besamelt készítettem. A vajat felforrósítottam és a lisztet egy percig pirítottam benne, közben sóztam borsoztam, szerecsendiót reszeltem bele, majd felengedtem tejjel. Folyamatos keverés mellett a bort is hozzáöntöttem és besűrítettem a mártást. A legvégén beletördeltem a sajtot, ami pillanatok alatt elolvadt. Félre tettem hűlni.
Feltettem egy nagy fazék vizet főni. A gnocchihoz a főtt burgonyát lereszeltem finom lyukú reszelőn. Kicsit megsóztam, hozzáadtam a tojás sárgáját és a lisztet, nagyjából összegyúrtam a tésztát. Lisztezett felületen 4 darabra vágtam, hüvelykujjnyi rudakká sodortam és feldaraboltam, hogy nagyjából négyzet alakúak legyenek.
Itt már szimultán készült a hús és a köret. Egy nagy serpenyőben felforrósította 2 kanál kacsazsírt és a sózott, borsozott, előzőleg megfőtt kacsacombokat megpirítottam benne mindkét oldalon úgy 3-3 perc alatt. A húst tányérra szedtem A forrásban lévő vizet megsóztam, és 4-5 adagra osztva a gnocchikat megfőztem benne. Csak addig voltak benn, míg felúsztak a víz tetejére, ekkor azonnal kihalásztam őket és a hússütésből megmaradt kacsazsíros serpenyőben landoltak. Mikor ott volt az összes gnocchi, alágyújtottam a serpenyőnek és erős lángon 5-6 perc alatt mindkét oldalukon pirosra sütöttem őket (ezt a remek ötletet Gordon Ramsaytől láttam).
Itt a vége. Szinte egyszerre készült el minden, máris tálalhattam a finom ebédet.
Volt előző napról 2 közepes főtt burgonya, néhány szem alma, egy kis dió, sajt, így ez készült belőle. A kevéske kis maradékokat jól beosztva négy ember bőségesen jól lakik evvel a mennyiséggel.
Hozzávalók:
A húshoz:
- 4 db pecsenye kacsacomb (1 kg) főzve
- 2 ek kacsazsír
- só
- bors ízlés szerint
- egy zsenge ág rozmaring csak dob a dolgon
A gnocchihoz:
- 30 dkg főtt burgonya
- 1 tojás sárgája
- 6 dkg liszt
- 1 kk só
A töltött almához:
- 4 db közepes alma
- 1 marék dió
- 1 marék mazsola/ vagy itt aszalt áfonya
- csipet fahéj
- 4 tk juharszirup
A sajtmártáshoz:
- 1 ek vaj
- 1 ek liszt
- 0,5 dl fehérbor
- 1,5 dl tej
- 1 csipet só
- 1 csipetbors
- 1 csipet szerecsendió
- 5 dkg gorgonzola sajt
Elkészítésük:
Mivel a leghosszabb ideig az alma sül, így érdemes avval kezdeni. Az almákat megmostam, szárazra töröltem és egy speciális szerszámmal kivágtam a magházukat, de csak annyira, hogy az almák talpa épen maradjon. A belsejükbe felváltva diót, áfonyát töltöttem, meghintettem egy kevés fahéjjal és belecsorgattam egy teáskanálnyi juharszirupot. Az almákat sütőtálba állítottam és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem.
A sajtmártáshoz besamelt készítettem. A vajat felforrósítottam és a lisztet egy percig pirítottam benne, közben sóztam borsoztam, szerecsendiót reszeltem bele, majd felengedtem tejjel. Folyamatos keverés mellett a bort is hozzáöntöttem és besűrítettem a mártást. A legvégén beletördeltem a sajtot, ami pillanatok alatt elolvadt. Félre tettem hűlni.
Feltettem egy nagy fazék vizet főni. A gnocchihoz a főtt burgonyát lereszeltem finom lyukú reszelőn. Kicsit megsóztam, hozzáadtam a tojás sárgáját és a lisztet, nagyjából összegyúrtam a tésztát. Lisztezett felületen 4 darabra vágtam, hüvelykujjnyi rudakká sodortam és feldaraboltam, hogy nagyjából négyzet alakúak legyenek.
Itt már szimultán készült a hús és a köret. Egy nagy serpenyőben felforrósította 2 kanál kacsazsírt és a sózott, borsozott, előzőleg megfőtt kacsacombokat megpirítottam benne mindkét oldalon úgy 3-3 perc alatt. A húst tányérra szedtem A forrásban lévő vizet megsóztam, és 4-5 adagra osztva a gnocchikat megfőztem benne. Csak addig voltak benn, míg felúsztak a víz tetejére, ekkor azonnal kihalásztam őket és a hússütésből megmaradt kacsazsíros serpenyőben landoltak. Mikor ott volt az összes gnocchi, alágyújtottam a serpenyőnek és erős lángon 5-6 perc alatt mindkét oldalukon pirosra sütöttem őket (ezt a remek ötletet Gordon Ramsaytől láttam).
Itt a vége. Szinte egyszerre készült el minden, máris tálalhattam a finom ebédet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése