Összes oldalmegjelenítés

2015. március 29., vasárnap

Pot pie

Időnként hirtelen indulattól vezérelve sütök valami ilyesmit. Egy külhoni blogon olvastam, hogy ezt a mini pitét pizza tésztában sütik. Megpróbáltam. Kicsit kiszáradt, tehát én inkább ajánlom a hagyományos pitetésztát hozzá kicsit vakon előre sütve. De nem panaszkodom, mert az összes így pizzatésztában is elfogyott.


Hozzávalók: 
A pizzatésztához:

  • 35 dkg BL-80 kenyérliszt
  • 1 tk só
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek mascarpone sajt
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1,5 dkg friss élesztő


Ha pitetésztával készül:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 tk só
  • 1 ek hideg víz


Ragus töltelék:

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • egy fél zsenge kacsamell (20-22 dkg)
  • 5 dkg angolszalonna
  • 20 dkg barna csiperkegomba
  • 1 közepes padlizsán (30 dkg)
  • 1 ek kapribogyó
  • 1 ek sherry ecet
  • 2 ek aranymazsola
  • 1 ek fenyőmag
  • 2 ek friss bazsalikomlevél
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • egy marék fekete olajbogyó
  • 6-8  aszalt paradicsom
  • 1 tk friss kakukkfű


Tetejére:

  • 1 tojás
  • 1 ek oregánó
  • színes bors


Elkészítése:

Így egy kicsit bonyolultnak tűnő feladat, pedig, ha ez otthon van a kamránkban, pillanatok alatt összedobható. Természetesen a tésztával kezdtem. Minden figurázás nélkül az élesztőt belemorzsoltam a langyos vízbe, ahol 7-8 perc alatt habosra futott. Ezt és az összes többi hozzávalót dagasztógépben 5-6 perc alatt összegyúrtam, majd a tálat letakarva félretettem kelni. 

Ha ugyanezt pitetésztában sütnénk, akkor annak hozzávalóit kézzel nagyjából morzsásra morzsoljuk, vagy akár késes robotgépben párszor megforgatva ugyanezt az állagot elérve összevegyítjük. A pite tésztát nem szabad sokáig gyurmázni, mert akkor nem lesz omlós, hanem inkább gumis jellegűvé válik. Ezt a morzsás tésztát folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük. Majd kinyújtjuk kb. 0,5 cm vékonyra, kerek formákat vágunk belőle, amit kivajazott kis piteformákba fektetünk. Az ideális az, ha a tésztát befedjük sütőpapírral és valamilyen maggal ( bab, lencse, rizs) lenyomjuk, hogy ne fúvódjon fel a tészta és 180 fokos sütőben 10 percig "vakon" elősütjük. Majd a magokat és a sütőpapírt eltávolítva megtöltjük , tetejét lefedjük kerek tésztalapokkal, megkenjük felvert tojással és további 15-20 percig sütjük a sütőben.


A ragu elkészítése gyorsabb, mint a hozzávalók listájának leírása. 
A felkockázott vöröshagymát olívaolajon megdinszteltem. Következett a csíkokra vágott angolszalonna. Felkockáztam a padlizsánt, hozzáadtam a szalonnás hagymához és tovább pirítottam vele. A padlizsán gyorsan beszívja az olajat, de nem szabad többet hozzáadni. Később ki is adja magából. Következett a keskeny csíkokra vágott kacsamell, majd a negyedekre vágott kis barna csiperkék. Sóztam (csak óvatosan, mert a szalonna is sós. sőt a kapribogyó is), borsoztam. Következett a kapribogyó, a negyedelt olajbogyó, a mazsola. Ekkor hozzáöntöttem a sherry ecetet. Végül csak szinte melegíteni az aszalt paradicsom, a koktélparadicsom, kakukkfű és fenyőmag. Legvégén belekevertem a csíkokra vágott bazsalikomlevelet. Kicsit félretettem a ragut hűlni és a tésztát vettem kézbe.
A pizzatésztával viszonylag egyszerű dolgom volt. Kinyújtottam 0,5 cm vékonyra és 12 cm átmérőjű köröket vágtam ki belőle, amivel a kis kivajazott formáimat kibéleltem, hogy egész a tetejükig felérjen a tészta. 



  







A formákat megtöltöttem a raguval és kisebb körökkel (9 cm) lefedtem őket, hogy lelógjanak a piteforma oldalán, jól lefedjék azt. Tetejüket megkentem tojással és kis nyílást vágtam a közepükbe ollóval, ahol eltávozhat a keletkezett gőz. A maradék kis tésztadarabokkal díszítettem a pitéket.











A tészták tetejét megszórtam kevés szárított oregánóval és néhány borsszemmel díszítettem. A 180 fokos sütőben hőlégkeverésen 20 perc alatt megsültek.


Nincsenek megjegyzések: