Összes oldalmegjelenítés

2015. április 26., vasárnap

Aszalt paradicsomos kenyér édesköménymaggal szórva

Legalább két naponta sütök otthon kenyeret immáron 14 éve. A kenyérsütés szeretetét unokanővéremnek, Marikának köszönhetem. Réges- régen nála járva láttam meg, hogy ő otthon sütögeti kenyérkéjét, kalácskáját. Nagy szeretettel bánt a tésztával, amit az meg is hálált. Kész csodákat tálalt az asztalra. Amikor hazatértem, azonnal elmentem vásárolni egy kenyérsütőt, és magam is neki láttam, a kísérletezésnek. Szerencsémre ellátott jó adag, már általa kipróbált kenyérrecepttel, így a kezdők kudarcát csak ritkán éltem meg. A kenyérsütőgépben való sütésről viszonylag hamar leszoktam és már sütőben sütöm a kenyereket.n Szívesen kipróbálnál kemencében is, ha lenne nekem, de nincs. Azért így is elég jól elboldogulok és eszembe sem jut üzletben kenyeret vásárolni.


Hozzávalók: 
  • 25 dkg öregtészta
  • 50 dkg BL-80 kenyérliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2.5 dl langyos víz
  • 1 csipet cukor
  • 1.5 teáskanál tengeri só
  • 1 tk fehér balzsamecet
  • 8 db aszalt paradicsom
  • 1 ek szárított oregánó
  • 1 teáskanál édesköménymag


Elkészítése: 

A langyos vízben kevés cukorral felfuttattam az élesztőt.
Az aszalt paradicsomokat több darabra vágtam el.  Az édesköménymag kivételével minden hozzávalót dagasztógépben ruganyos, fényes tésztává gyúrtam, melyet 40-45 percig kelesztettem a tálban letakarva. Mikor kétszeresére kelt,  átgyúrtam.
Újabb félórás kelesztést követően ismét átgyúrtam a tésztát. Kettévágtam, kicsit megsodorgattam és egymás körül néhányszor átcsavartam a két tészta rudat. Végeit maga alá hajtva sütőformába fektettem.

A tészta tetejét megkentem tojásfehérjével, megszórtam édesköménymaggal, és letakarva újabb 20-25 percig kelesztettem. Közben 200 fokra előmelegített sütőt hőlégkeverésen, ebben sütöttem 15 percig, majd további 20-25 percig 180 fokon.

Nincsenek megjegyzések: