Ezt a receptet elkészítettem már többször, többféle képpen, mert a fiamnak nagyon megtetszett egy étteremben. Nagyon finom, íz gazdag, de mégsem tolakodó, mert a kesudió meglágyítja. Egy kicsit a kísérő naan kenyeret is másképpen sütöttem, mint ahogyan szoktam. Elkészítése szerencsére gyorsabb, mint a hozzávalók felsorolása. A fűszerek sokaságától sem kell elrettenni, mert aki szereti az indiai
konyhát, már biztosan fel van szerelkezve ezekkel a fűszerekkel. Aki még
nem próbálta, most eljött az ideje. Ismerkedésnek ez az étel kitűnő.
Hozzávalók: ez az adag 5-6 fő részére elég.
Nawabi murgh:
Páchoz:
A szószhoz:
Naánhoz:
Elkészítése:
A csirkét nagyobb kockákra vágtam (3-4 x 3 cm), és a fent leírt pácba forgattam, lefóliázva hűtőbe tettem 2-3 órára, de elég fél óra is, ha idő szűkében vagyunk.
Két kanál vajon a felkockázott vöröshagymát megpirítottam, hozzáadtam lereszelve a friss gyömbért és fokhagymát. Késes aprítóban összedaráltam a répát, a zellerszárat, a kápia paprikát, ezt is a szószhoz öntöttem. Egy kevés vízzel, ami majdnem ellepi a kesudiót (néhány szemet egészben félretettem a tálaláshoz) a késes aprítóban "kesudió tejfőlt készítettem, amit szintén a szószhoz adtam, fűszereztem, majd felengedtem a kókusztejjel és a paradicsomkonzervvel. Belereszeltem a narancs héját, belecsavartam a levét és lassú tűzön rotyogtattam a krémes szószt. Közben egy grill serpenyőben átsütöttem a páctól lecsepegtetett csirkemell darabokat. Jót tesz neki, ha egy kis pörzsanyag keletkezik a külsején, ezért erős lángon kell sütni. Mikor a csirke megsült, a szószba tettem a húsdarabokat, ráöntöttem a paradicsomszószt és kb. 10 percet forraltam együtt őket most már kis lángon.
Míg a csirke készült, meg tudtam sütni a naán kenyeret, amit már összeállítottam, amikor a csirkét bepácoltam. Hosszúnak hangzik, de itt 3-4 perc, ott 5 perc, 10 perc főzés és készen van az étel.
A naánhoz a hozzávalókat azonnal egy kelesztőtálban összekevertem (megfelel egy sima tál is, amit aztán folpackkal letakarunk). Lágy, szinte ragacsos tészta lett belőle, amit addig dagasztottam, míg elvált a tál falától. Lefedtem és betettem a kamrába a hűvösre, hisz ott is tud kelni.
Mikor a csirke már rotyogott a lábasban, elővettem a tésztát, háromfelé osztottam, lisztezett munkafelületen kinyújtottam vékonyra, majd a pizzakőhöz kapott lapátra húztam a tésztát, amit előtte megszórtam egy kis rétesliszttel (kukoricadara is jó, csak az a lényeg, minél durvább szemű liszt legyen, hogy a tészta ne ragadjon le). A sütő pörgött 250 fokon, hőlégkeverésen. Becsúsztattam a tésztát, másfél-két perc múlva megfordítottam, majd jó egy perc után ki is vehettem, mikor már színesedni kezdett. Ekkor a felületét átkentem vajjal és máris tálalhattam, minden elkészült. fűszeres burgonyát adtam mellé. Tálalásnál megszórtam a félretett egész kesudióval és korianderzölddel.
Hozzávalók: ez az adag 5-6 fő részére elég.
Nawabi murgh:
Páchoz:
- 50 dkg csirkemell filé (de nagyon jó a csirkecomb is)
- 1 tk kurkuma
- 1 tk garam masala
- 1,5 dl natúr joghurt
A szószhoz:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kanál vaj (ghee)
- 1 aprított paradicsomkonzerv
- 1 szem kápia paprika
- 1 szál nagyobb sárgarépa (de édesburgonyával és krumplival is remekül működik)
- 1 szál angolzeller
- 1/2 kk chilipehely
- 1 kk só
- 1 kk fekete bors
- 1 kk római kömény
- 1-2 babérlevél
- 1 tk garam masala
- 1 narancs héja és leve
- 1/2- 1/2 csokor petrezselyem és korianderzöld
- 10 dkg kesudió
- 1 tk friss gyömbér
- 3 dl kókusztej
- 2 dl paradicsomszósz
Naánhoz:
- 25 dkg BL_80
- 2 ek görög joghurt
- 1 ek lágy vaj
- 1 kk sütőpor
- 1 kk só
- 7 g szárított élesztő
- 150 ml víz
Elkészítése:
A csirkét nagyobb kockákra vágtam (3-4 x 3 cm), és a fent leírt pácba forgattam, lefóliázva hűtőbe tettem 2-3 órára, de elég fél óra is, ha idő szűkében vagyunk.
Két kanál vajon a felkockázott vöröshagymát megpirítottam, hozzáadtam lereszelve a friss gyömbért és fokhagymát. Késes aprítóban összedaráltam a répát, a zellerszárat, a kápia paprikát, ezt is a szószhoz öntöttem. Egy kevés vízzel, ami majdnem ellepi a kesudiót (néhány szemet egészben félretettem a tálaláshoz) a késes aprítóban "kesudió tejfőlt készítettem, amit szintén a szószhoz adtam, fűszereztem, majd felengedtem a kókusztejjel és a paradicsomkonzervvel. Belereszeltem a narancs héját, belecsavartam a levét és lassú tűzön rotyogtattam a krémes szószt. Közben egy grill serpenyőben átsütöttem a páctól lecsepegtetett csirkemell darabokat. Jót tesz neki, ha egy kis pörzsanyag keletkezik a külsején, ezért erős lángon kell sütni. Mikor a csirke megsült, a szószba tettem a húsdarabokat, ráöntöttem a paradicsomszószt és kb. 10 percet forraltam együtt őket most már kis lángon.
Míg a csirke készült, meg tudtam sütni a naán kenyeret, amit már összeállítottam, amikor a csirkét bepácoltam. Hosszúnak hangzik, de itt 3-4 perc, ott 5 perc, 10 perc főzés és készen van az étel.
A naánhoz a hozzávalókat azonnal egy kelesztőtálban összekevertem (megfelel egy sima tál is, amit aztán folpackkal letakarunk). Lágy, szinte ragacsos tészta lett belőle, amit addig dagasztottam, míg elvált a tál falától. Lefedtem és betettem a kamrába a hűvösre, hisz ott is tud kelni.
Mikor a csirke már rotyogott a lábasban, elővettem a tésztát, háromfelé osztottam, lisztezett munkafelületen kinyújtottam vékonyra, majd a pizzakőhöz kapott lapátra húztam a tésztát, amit előtte megszórtam egy kis rétesliszttel (kukoricadara is jó, csak az a lényeg, minél durvább szemű liszt legyen, hogy a tészta ne ragadjon le). A sütő pörgött 250 fokon, hőlégkeverésen. Becsúsztattam a tésztát, másfél-két perc múlva megfordítottam, majd jó egy perc után ki is vehettem, mikor már színesedni kezdett. Ekkor a felületét átkentem vajjal és máris tálalhattam, minden elkészült. fűszeres burgonyát adtam mellé. Tálalásnál megszórtam a félretett egész kesudióval és korianderzölddel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése