Összes oldalmegjelenítés

2015. június 24., szerda

Rozskenyér Hamletnek

Kedves barátnőm Dánia síkságaira távozott kisebbik fiát tanítottam pizzát sütni, hogy az itthon megszokott ízeket élvezhesse külföldi élete során. Mivel a pizza már nagyon jól megy,- tanúsíthatom,- most megmutatom, milyen egyszerű kenyeret sütni.

Hozzávalók:
  • 20 dkg öregtészta
  • 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 30 dkg BL-80 kenyérliszt
  • 1,5 tk só
  • 1 tk cukor
  • 2 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 ek olaj

Elkészítése:

Ha szárított élesztőt használunk, mindent összeborítunk mindent egy kelesztőtálba (az öregtésztát a hűtőből kivéve előbb szoba hőmérsékletűre hagyjuk melegedni) és kb. 8-10 perc dögönyözéssel ruganyos tésztát gyúrunk. Ha friss élesztőt használunk akkor a cukros langyos vízbe felfuttathatjuk az élesztőt,- így gyorsabban megkel a kenyér,- de ha csak úgy járunk el, mit az előző, szárított élesztős esetben is, akkor is meg fog kelni. Nagy segítségünkre lehet egy kelesztőtál, ami meggyorsítja a kelesztést, védi a tésztát a kiszáradástól. A megkelt tésztát egy olajozott felületen kezünkkel szétnyomkodjuk téglalap alakúra, majd a két végén mindkét szélét középre hajtjuk.


 










Oldalánál kezdve felcsavarjuk a tésztát, ami így vekni formájú lesz és kiolajozott formába (ha nem tapadásmentes a sütőformánk) fektetjük. Letakarva addig kelesztjük, míg  kétszeresére növekszik a térfogata.

 230 fokra előmelegített sütőben, - ha van hőlégkeverésen,- ha nincs, akkor 250 fokon, alul-felül sütésen sütjük 10-15 percig, majd a hőmérsékletet levesszük 190 fokra és addig sütjük a kenyeret, míg el nem éri a számunkra kívánt színt és ha megkopogtatjuk, kongó hangot ad. Ekkor kivehetjük és rácsra téve hűtjük le.
  
                                                         



Nincsenek megjegyzések: