Kedves barátnőm Dánia síkságaira távozott kisebbik fiát tanítottam pizzát sütni, hogy az itthon megszokott ízeket élvezhesse külföldi élete során. Mivel a pizza már nagyon jól megy,- tanúsíthatom,- most megmutatom, milyen egyszerű kenyeret sütni.
Hozzávalók:
Elkészítése:
Ha szárított élesztőt használunk, mindent összeborítunk mindent egy kelesztőtálba (az öregtésztát a hűtőből kivéve előbb szoba hőmérsékletűre hagyjuk melegedni) és kb. 8-10 perc dögönyözéssel ruganyos tésztát gyúrunk. Ha friss élesztőt használunk akkor a cukros langyos vízbe felfuttathatjuk az élesztőt,- így gyorsabban megkel a kenyér,- de ha csak úgy járunk el, mit az előző, szárított élesztős esetben is, akkor is meg fog kelni. Nagy segítségünkre lehet egy kelesztőtál, ami meggyorsítja a kelesztést, védi a tésztát a kiszáradástól. A megkelt tésztát egy olajozott felületen kezünkkel szétnyomkodjuk téglalap alakúra, majd a két végén mindkét szélét középre hajtjuk.
Oldalánál kezdve felcsavarjuk a tésztát, ami így vekni formájú lesz és kiolajozott formába (ha nem tapadásmentes a sütőformánk) fektetjük. Letakarva addig kelesztjük, míg kétszeresére növekszik a térfogata.
Hozzávalók:
- 20 dkg öregtészta
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 30 dkg BL-80 kenyérliszt
- 1,5 tk só
- 1 tk cukor
- 2 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
- 2,5 dl langyos víz
- 1 ek olaj
Elkészítése:
Ha szárított élesztőt használunk, mindent összeborítunk mindent egy kelesztőtálba (az öregtésztát a hűtőből kivéve előbb szoba hőmérsékletűre hagyjuk melegedni) és kb. 8-10 perc dögönyözéssel ruganyos tésztát gyúrunk. Ha friss élesztőt használunk akkor a cukros langyos vízbe felfuttathatjuk az élesztőt,- így gyorsabban megkel a kenyér,- de ha csak úgy járunk el, mit az előző, szárított élesztős esetben is, akkor is meg fog kelni. Nagy segítségünkre lehet egy kelesztőtál, ami meggyorsítja a kelesztést, védi a tésztát a kiszáradástól. A megkelt tésztát egy olajozott felületen kezünkkel szétnyomkodjuk téglalap alakúra, majd a két végén mindkét szélét középre hajtjuk.
Oldalánál kezdve felcsavarjuk a tésztát, ami így vekni formájú lesz és kiolajozott formába (ha nem tapadásmentes a sütőformánk) fektetjük. Letakarva addig kelesztjük, míg kétszeresére növekszik a térfogata.
230 fokra előmelegített sütőben, - ha van hőlégkeverésen,- ha nincs, akkor 250 fokon, alul-felül sütésen sütjük 10-15 percig, majd a hőmérsékletet levesszük 190 fokra és addig sütjük a kenyeret, míg el nem éri a számunkra kívánt színt és ha megkopogtatjuk, kongó hangot ad. Ekkor kivehetjük és rácsra téve hűtjük le.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése