Fiam egyik kedvence a Rákóczi túrós. Viszont véletlenül máshogyan készítettem, mint máskor szoktam, de jól sült el a dolog, mert mindenkinek ízlett, aki csak megkóstolta.
Hozzávalók:
A tésztához:
- · 15 dkg zablizt
- · 1 csapott kávéskanál sütőpor
- · 7 dkg kristálycukor
- · 10 g vaníliás cukor
- · 7 dkg hideg vaj
- · 0.5 db citrom héja
A túrótöltelékhez:
- · 0,5 kg tehéntúró (félzsíros)
- · 12,5 dkg kristálycukor
- · 1 db tojás
- · 1 teáskanál citrom reszelt héja
- · 1 teáskanál vanília kivonat
- · 2,5 dl görög joghurt
- · 1/2 csomag főzés nélküli vanília pudingpor (40 g)
A kenéshez:
- · 5-6 evőkanál sárgabarack dzsem
A csíkozáshoz
- · 2 db tojásfehérje
- · 2 evőkanál kristálycukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit robotgépben addig kevertem, míg nedves homokhoz hasonló állagú lett. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe borítottam, elsimítottam egyenletesen és a 160 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütésen 5-6 percet elősütöttem. Míg sült, a túrós krémet állítottam össze. Minden hozzávalót turmixgépbe tettem és addig turmixoltam, míg finom krémes állaga lett.Ekkor ráborítottam a tésztára, tetejét elsimítottam és visszatoltam a sütőben 40-45 percre, Mikor színesedni kezdett a teteje, letakartam alufóliával. Még lágynak látszott, de a beleszúrt fogpiszkálóra már éppen nem ragadt rá, mikor újra kivettem, megkentem baracklekvárral és visszatoltam a sütőbe, míg a habot felvertem a díszítéséhez,
Két tojásfehérjét lágy habbá vertem, ekkor hozzáadtam a két kanál cukrot és avval kemény habot vertem belőle. Habzsákba töltöttem és a sütőből kiemelt tészta tetejét rombusz alakban berácsoztam vele. 4-5 percre visszatoltam a sütőbe, hogy a hab megszikkadjon egy kicsit. Mikor színesedni kezdett, kivettem a sütőből a süteményt.
Mikor kihűlt és felvágtam, a fiúk úgy falták, mintha soha nem sütöttem volna ilyet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése