Vettem egy kiló vajhalat és felületesen utánanéztem az elkészítésének, a véleményeknek róla. Mondom, felületesen. Az első tévedésem a mennyisége volt. Sokan írják a világhálón, hogy ebből a halból egy steaknek maximum csak 15 dkg-osnak szabad lennie, mert ha nagyobb, akkor különféle emésztési gondokat okozhat. A mi szeleteink jó 20 dkg körüliek voltak. A többit az olvasó fantáziájára bízom. Egyébként finom volt és próbáltam megadni a módját annak, hogy kiélvezzük ezt a felmagasztalt halat.
Hozzávalók:
A hal:
- 60 dkg (3 db) vajhal steak
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
Köret 1.:
- 2 db közepes édesburgonya
- 1 ek olívaolaj
- só
- bors
- 2 ek vaj
Köret 2.:
- 2 kisebb cukkini
- 1 ek olívaolaj
- só
- bors
- 1 tk menta
- 1 kk majoranna
Salsa:
- 1/2 mangó
- 1/3 kígyó uborka
- 1/3 jégcsapretek
- 1 közepes kápia paprika
Dresszing:
- 1 lime leve
- 1 ek édes chilszósz
- 1 ek szójaszósz
- 1 tk pálmacukor
- 1 ek szőlőmagolaj
- friss korianderzöld
Elkészítése:
Az édesburgonyák héját megkentem olajjal, sóztam, borsoztam és fóliába tekerve a 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütöttem. Lehúztam a héjukat és az egyiket késes aprítóban a vajjal és némi sóval, borssal krémesre pürésítettem. ez lett a tányér alapja. A másikat elvágtam, szintén sóztam, borsoztam és forró serpenyőben egy kanál olajon megpirítottam a külsejét, de akár a grill alá is lehet rakni.
Közben a cukkiniket megmostam, szárazra töröltem, végeiket levágtam és héjastól uborkagyalun hosszában vékony szeletekre szeltem. Ugyanabban a serpenyőben erős tűzön megpirítottam. Közben sóztam, borsoztam, megszórtam zöldfűszerekkel és addig sütöttem, míg már hajlott, de el nem tört, nem szakadt.
Kitöröltem a serpenyőmet és egy kanál olívaolajon megolvasztottam egy kanál vajat. A halat sóztam, borsoztam és közepes lángon mindkét oldalát kb. 3-3 percig sütöttem.
A salsat már néhány órával előtte elkészítettem, mert közben készültünk megnézni Quentin Tarantino új filmjét, a "The Hateful Eight" címmel. Ez aztán későbbre halasztódott egyéb elfoglaltságaim miatt.
Szóval a zöldségeket megmostam, szárazra töröltem. A mangót, jégcsapretket meghámoztam, felszeleteltem, majd felkockéztam. Az uborkát nem hámoztam meg, sem a paprikát, csak hasonló kis kockákra vágtam, salátástálba tettem. A dresszinget kikevertem, nyakon öntöttem vele a zöldségeket és lefedve a hűtőbe tettem a mű erejéig. Tálalásnál megszórtam az erkélyen a fagyot nem figyelembe vevő burjánzó friss korianderzölddel, amely roppant frissé varázsolta a keleti ízeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése