Megszállnak ezek a hangulatok. Nagyon szeretem a házilag készített tésztát és elég gyakran el is követem. Az egész fogás a tészta kedvéért született,
Hozzávalók:
Elkészítése:
Hozzávalók:
Tésztához:
- 8 dkg durumliszt
- 3 dkg félfogós liszt
- 2 db tojássárgája
- 0.5 dl fehérbor
- 1 csipet só
Lencsesalátához:
- 6 dkg bébilencse
- 5 dkg lilahagyma
- 4 dkg sárgarépa
- 4 dkg halványító zellerszár
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 db babérlevél
- 1 kk mustár
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 csipet cukor
- 2 dl zöldség alaplé
A szűzhöz:
Előkészítés:
- 1 l hideg víz
- 6 dkg só
- 60 dkg sertésszűz
- 1 ek olívaolaj
- kevés só
- jó sok bors frissen őrölve
- 10 dkg koktélparadicsom
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, míg szép egyenletes,
bársonyos tapintatú tésztát kaptam, amit fóliába csomagolva a hűtőbe tettem pihenni fél órára.
A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen
kinyújtottam, 8,5 cm-es köröket vágtam ki belőle derelyevágóval, széleit megkentem tojással,majd egy evőkanálnyi lencsesalátát töltöttem a közepébe és a
derelyevágóval összenyomtam.
Lobogó bő, sós vízben 3 perc alatt kifőztem, leszűrtem. Egy
teáskanálnyi felhevített olívaolajon átforgattam egy serpenyőben tálalás
előtt.
A lencsét 20-30 percre beáztattam hideg vízbe. Addig a zöldségeket megpucoltam, felaprítottam kis kockákra,
akkorákra, mint a beáztatott lencse.
Egy teáskanálnyi olajon megpároltam a felaprított
lilahagymát, majd hozzáadtam a felkockázott zöldségeket, sóztam, borsoztam,
hozzáadtam a babérlevelet, felaprított
fokhagymát, a citromról levágott vékony, sárga héját és felöntöttem az alaplével,
kis tűzön lefedve kb. 20-25 perc alatt megpároltam. Mikor a zöldségek megpuhultak, a levet teljesen felitták,
hozzákevertem egy kis mustárt, egy csipet cukrot. A babérlevelet és a
citromhéjat kivettem belőle. A lencsét teljesen lehűtöttem, hidegen töltöttem a
tésztába.
A szüzet sütés előtt 2-3 órára 6%-os sóoldatba tettem (1
l hideg víz, 6 dkg só).
Mikor eltelt ez az idő, a szüzet kivettem a sós léből, szárazra töröltem,
minimális sót és jó sok borsot szórtam rá, majd egy felhevített serpenyőben egy
kanál olajon kérget sütöttem rá. 180 fokra előmelegített sütőben egy tepsibe helyezve a húst kb 10 -12 perc alatt készre sütöttem (befolyásolja
a hús vastagsága), majd kivéve letakartam fóliával és 10 percet pihentettem,
csak utána szeleteltem fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése