Akkorára sikeredett, hogy ettük több napig, ami abszolút jót tett neki, mármint az érés.
Nem volt durván alkoholos, csak annyira, hogy mégis jó kedve legyen tőle az embernek.
Tehát a hozzávalók:
- 4 közepes db körte
- 75 dkg fagyasztott málna
- 10 dkg fagyasztott feketeribizli
- 20 dkg aszaltvörösáfonya
- 450 g babapiskóta
- 1 l habtejszín
- 6 db tojás
- 21 púpozott ek kukoricaliszt
- 2 rúd vanília
- 1 rúd fahéj
- 5 db zöld kardamom
- 1/2 citom leve és reszelt héja
- 5 dl víz
- 20 dkg méz
- 2 dl marsala
- 2 ek amaretto
- 10 dkg gyümölcscukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg mascarpone
- 4 db szegfűszeg
- 5 dkg mandulapehely
A körtéket meghámoztam, negyedeltem,
magházukat kivágtam, és fél liter vízben a mézzel, fahéjjal, kardamommal, fél
citrommal (héja, leve is), néhány szegfűszeggel kis lángon feltettem posírozni,
kb. 10 perc alatt elkészültek. Ekkor kivettem a léből, és félretettem hűlni.
Mikor kihűltek, vékonyra felszeleteltem.
A megmaradt főzőléhez hozzáöntöttem a
marsalát és az amarettót (eredetileg mindkettőből fél csészét írt a recept, de
szerintem a likőrből az túlzás). Beleöntöttem az aszalt áfonyát, és hagytam
benne kihűlni.
Fél liter habtejszínt elkezdtem
melegíteni. Hozzáadtam két rúd vanília kikapart magjait.
A tojásokat kettéválasztottam, a
sárgájukat a fele cukorral elkevertem habosra, és a melegedő tejszínnel kissé
felhígítva összekevertem. Hozzáadtam a kanálnyi kukoricalisztet is, és a forró
tejszínbe visszaöntöttem a masszát. Folyamatosan addig kevertem habverővel, míg
pudingszerűen besűrűsödött. Ekkor hozzáadtam a mascarponét,elkevertem és
félretettem hűlni (a párkány jó célt szolgált ebben a hidegben).
Egy lábasban a másik fele cukrot egy
kanál vízzel felforraltam szirupnak.
A tojások fehérjét habbá vertem
robotgéppel, majd folyamatosan keverve hozzáadtam a forró cukorszirupot is.
Addig vertem, míg fényes, kemény habot kaptam. Hozzákevertem a kihűlt
mascarponés angol krémhez.
Az áfonyáról leszűrtem az alkoholos
levet, és félretettem egy tálban.
Fél liter habtejszínt félig felvertem,
majd hozzáadtam 1-2 csomag vaníliás cukrot, amivel tovább habosítottam, míg jó
állagú hab nem lett.
Elkezdtem összerakni a pohárkrémet. A
fűszeres, alkoholos lébe beleforgattam a babapiskótát, de csak annyira, hogy a
külseje nedvesedjen meg, ne ázzon el, és a nagy pohár aljára tettem. Rá a
vékonyan szeletelt körte kerül egy rétegben, s arra a beáztatott áfonya és
fagyasztott málna. A gyümölcsökre angol krém, majd pedig felvert tejszínréteg
jött, és kezdtem elölről a rétegzést mindaddig, míg elfogyott minden. A
tetejére szórtam még a megmaradt málnából, esetleg áfonyát, szedret, fekete
ribizlit is lehet, amink otthon van. Meghinthetjük kevés pirított
mandulapehellyel is. Én így tettem.
Nem fogyókúrás étel, ez biztos, de a karácsony nem is erről szól.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése