Összes oldalmegjelenítés

2016. november 13., vasárnap

Graham kenyér

Kolléganőmmel hetente egy alkalommal találkozunk, de akkor rendszeresen átbeszéljük, ki milyen kenyérrel lepte meg az otthoniakat. Igyekszünk minél egészségesebb kenyeret varázsolni a családi asztalra. Ezt most rozskovászos öregtésztával sütöttem.



Hozzávalók:
Öregtészta: ezt 3 részre szoktam osztani

  • 50 dkg BL-80 kenyérliszt
  • 1 tk szárított rozskovász
  • 1 csipet instant élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • 2 ek olívaolaj


A kenyértészta:

  • 25 dkg öregtészta
  • 25 dkg tönkölyliszt
  • 25 dkg Graham liszt
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 ek tejföl vagy görög joghurt
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek szárított rozskovász
  • 4 g instant élesztő


Tetejére:

  • 2 ek zabpehely
  • 1 ek fehér és fekete szezámmag
  • 1 ek napraforgómag


Elkészítése:

A hűtőmben mindig tartok öregtésztát, így ha kenyeret akarok sütni, előveszem dagasztás előtt fél órával, hogy szoba hőmérsékletűre engedjen fel.
Dagasztógép táljába mérem a hozzávalókat. A só és az olaj kivételével kb. 10 percig dagasztom a tésztát, majd a só és olaj is belekerül. Ha esetleg lágynak találom a tésztát, akkor 1-2 ek tönkölykorpát szoktam hozzátenni. A megdagasztott tésztát letakarom és hagyom jó fél órát kelni a pulton. Majd enyhén lisztezett munkalapra borítom, kicsit kilapítom a tenyeremmel, majd szorosan feltekerem és a kiolajozott sütőformába teszem. Megszórom a magokkal és újra kelesztem. Mindig magasabbra sül a kenyér, ha először tetővel lefedve sütjük és csak később pirítjuk. Ez a tészta kicsit lágy volt, ezért kenyérformába tettem, de annak nincs teteje, ezért az egészet betettem egy magas, fedeles kacsasütőbe. Kb. 20 perc kelesztés után, amikor már forró volt a sütő (230 fok hőlégkeverésen), akkor betettem a kenyeret és hagytam úgy 30-35 percig fedővel sülni majd a formát csak kiemeltem a kacsasütőből és tovább sütöttem még úgy jó negyed óráig.
Az izgalmak azonban nemsokára megjelennek a konyhámban, mert talán karácsonyra megérkezik a kemencém, amiben reményeim szerint csoda kenyereket , pecsenyéket, sütiket fogok elkövetni. Már nagyon várom. 

Nincsenek megjegyzések: