Összes oldalmegjelenítés

2012. szeptember 28., péntek

Iskolai tízórai ötletek

Mindig azon töröm a fejemet, mit csomagoljak a langaléta fiamnak, amit biztosan megeszik a hosszú tanítási nap alatt. Igyekszem nap mint nap más - más péksüteményt készíteni, hogy felcsigázzam az érdeklődését az evés iránt. Így született ez is 

Tepertős croissant


Hozzávalók a tésztához:

70 dkg finomliszt
2 dl tej
2 dl tejföl
4 evőkanál méz
2 egész tojás és még egy a kenéshez
4 dkg friss élesztő
1 evőkanál só 
2 evőkanál kacsazsír

és a töltelékhez:
20 dkg kacsatepertő
1 teáskanál só
1 teáskanál bors

Elkészítés: 
 A langyos tejhez adunk 1 evőkanálnyi mézet, az élesztőt, és megkelesztjük. A tésztához való anyagokat kenyérsütőgép üstjébe tesszük úgy, hogy alulra kerüljenek a folyékony, felülre a szilárd összetevők, és összedagasztjuk őket, majd 1 órát kelesztjük. A tepertőt a sóval és borssal összedaráljuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 7 részre osztjuk. Minden adagot kerek (30 cm átmérőjű) lappá nyújtunk, és megkenjük a krém 1/6-ával, majd ráborítunk egy újabb kinyújtott lapot, és ezt addig folytatjuk, míg az utolsó is rá nem kerül, amire már nem kenünk krémet. A megtöltött tésztahalmot óvatosan még egy kicsit nyújtjuk, majd egy éles késsel 12 cikkre vágjuk. Minden cikket feltekerünk a széles oldalával kezdve, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük 20 percet kelni. Tetejét tojással megkenjük. Előmelegített sütőben hőlégkeverésen 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

Na ez az az étel, amit én sem tudtam ott hagyni, pedig én igen visszafogottan fogyasztok pékárút,- mert vigyázok az alakomra (mondom ezt magamat áltatva). Az úgy nem lehet, hogy csak sütöm és soha nem eszem. Mindent megkóstolok, csak meggondolom, mennyit.  Sajnos itt nem gondolkodtam. De ugye mindannyiunknak szüksége van ilyen pillanatokra?

Nincsenek megjegyzések: