Összes oldalmegjelenítés

2012. szeptember 29., szombat

Sajtos perec

Fiam ma is gombfoci versenyre ment, mint megannyi más hétvégén. Csak halkan súgom itt négyszemközt, országos ifjúsági bajnok, ezért nem lehet kimaradnia a versenyek körforgásából. A gombfoci a világon az egyetlen magyar sport, amit szektorlabdának hívnak. Foglalkoznak még itthon egyéb, ebből a játékból kifejlesztett egyéb labdás játékokat is, melyet asztalon kell játszani,- mint a brazil, 12 érintéses asztali footboll, és a subbuteo nevűt is, de az alap, mindenek megteremtője a szektorlabda (tehát gombfoci).
Ilyen események előtt már korán kipattanok az ágyból, hogy kellő mennyiségű és minőségű élelemmel  ellássam a fiú, aki egész nap ott fog görnyedni az asztalok fölött, és közben eszébe sem jut az evés. Olyan ételt kell, hogy készítsek, ami biztosan felbirizgálja az érdeklődését, ha mardosni kezdi az éhség. Már előző este nekiállunk alkudozni, mit hajlandó elvinni magával és esetleg el is fogyasztani. Íme, a mai nyertes:

Sajtos perec:

Hozzávalók a  tésztához:

50 dkg finomliszt
1 ek méz
6 dkg vaj
1,5 dl tej
1,5 dl víz
2 ek púpos ek tejföl
1,5 dkg friss élesztő
1,5 tk só 

Tetejére:
a kenéshez: 1 tojás, 1 csipet só és 1 ek tejföl keveréke
szóráshoz 10 dkg reszeltsajt

Elkészítés:

A tejet a vízzel összekeverem, és mikróban meglangyosítom, elkeverem benne a mézet,  belemorzsolom az élesztőt, várok, míg megkel. Addig felolvasztom a vajat és a megkelt élesztővel , valamint a tejföllel együtt dagasztógépbe teszem. Rászitálom a lisztet, 10 perc alatt szép fényesre dagasztom.Ekkor langyos helyen letakarva egy órát kelesztem. Nagyon lágy, levegős lesz. Erősen lisztezett deszkára borítom, nyolcfelé vágom, minden darabot óvatosan 70-80 cm hosszú "zsinórrá" sodrok, aztán perec formára hajtom, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem. A tetejét megkenem tojás, tejföl és só keverékével, megszórom reszelt sajttal. Keleszteni betettem a 40  C fokosra állított sütőbe negyed órára. Mikor már dagadozni kezdtek, egy tepsiben vizet tettem be, hogy gőzben süljenek a drágák,  feltekertem a sütőt 200 fokra, hőlégkeverésre és 25 perc alatt aranyló pirosra sütöttem őket. Így néztek ki


Megint oda a fogyókúrám. Nem tudom megállni, hogy ne kóstoljam meg azon melegében.
Elindulok a piacra és lesétálom a felesleges kilókat. Ki tudja mit találok, mit hozok haza, amivel dolgozhatom egész nap.

Nincsenek megjegyzések: