Összes oldalmegjelenítés

2012. október 7., vasárnap

Változatok a briósra

Ha nem tudok új péksütemény kiötleni, akkor megkeresem Limara pékségét, ahol temérdek isteni kenyér és süti recept található. Az alapötletet most is innen vettem, majd tovább gondoltam, mit lehet még "csavarni" rajta. Végül is azt találtam ki, hogy többféle töltelékkel készítettem el a brióst.

Tehát az alaptészta nálam:

50 dkg búza finomliszt
10 dkg kukoricaliszt
4 ek máz
2 dl tej
1 dl tejföl
1 egész tojás + 1 sárgája
8 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
2,5 dkg friss élesztő

...és a töltelékek: 
A vaníliakrémhez: 2 dl natúr joghurt + 40 g főzés nélküli vaníliás pudingpor
  • fahéjas cukor
  • fahéjas-szilvalekvár
  • sárgabaracklekvár
  • vaníliás-kardamomos
  • vaníliás-rózsaborsos
  • vaníliás-kókuszos
  • vaníliás-levendulás
 Elkészítése:

A tejet meglangyosítottam, hozzáadtam egy kanál mézet és az élesztőt és 10 perc alatt szépen felfuttattam. Beleöntöttem a kenyérsütőgép üstjébe, utána töltöttem a maradék mézet, a tejfölt, a tojásokat az olvasztott vajat, liszteket és sót és dagasztó programra állítottam a kicsikét. 12 éve nyúzom nap mint nap és ő becsülettel végzi a dolgát. Egy nevesincs gép, amit egy leárazásnál találtam magamnak. Annyit szolgált már engem és még mindig csak robotol napjában akár többször is.



Eltértem a tárgyról. Tehát a tésztát dagasztom, kelesztem, majd amikor kétszeresére nőtt, lisztezett deszkára borítom, átgyúrom, 10 részre osztom, kis cipókat gyártok belőlük, amiket még ketté veszek. 
A két kis golyót elnyújtom egy nagy ovális lappá (kb: 20x10 cm-re). Az egyiket megkenem-szórom, valamelyik tetszőleges töltelékkel,- a vaníliás pudingból egy púpos evőkanálnyit teszek egy-egy lapra, azt szétterítem és megszórom a kiválasztott őrölt fűszerrel. A másik lapot ráborítom, derelyevágóval bevagdosom, úgy hogy a szélei egyben maradjanak, majd két végénél megtekerem ellentétes irányba, hogy megcsavarodjon a tészta, aztán egyik végét a másikon áthúzom.


Mikor mindegyik brióst megtöltöttem, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, megkentem tojás és 1 ek tejföl keverékével és fél órát kelesztettem. Közben a sütőt bemelegítettem 170 fokra és hőlégkeverésen 20 perc alatt megsütöttem szép pirosra.  Finom, illatos sütemények lettek belőlük. 


 

Nincsenek megjegyzések: