Összes oldalmegjelenítés

2012. november 20., kedd

Sörös rozsos tönkölykenyér

Csak azért választottam ezt a kenyeret- ami nagyon finom, könnyű, légies,- mert előző nap felbontottam egy doboz sört sörtészta készítéséhez. Gyorsan mindenfélét, amit gondoltam, belehajigáltam a kenyérsütőbe, majd csak kisül belőle valami.


Hozzávalók: 
  • 0,5 dl víz
  • 1 ek méz
  • 1 dkg friss élesztő
  • 2 dl sör (gyenge citromos volt)
  • 2 ek olaj
  • 25 dkg fehér gyors kovász
  • 20 dkg fehér rozsliszt
  • 20 dkg kenyérliszt
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt
  • 1 ek só

A kevéske vizet megmelegítettem 37-38 fokra, elkevertem benne a mézet, hozzáadtam az élesztőt és megkelesztettem. Mikor már habos volt a sörrel együtt a kenyérsütő üstjébe töltöttem, jött mellé az gyors kovász, az olaj, az összes liszt és a só. Dagasztás - kelesztés program. Rugalmas, jó tartású tésztát kaptam, amit lisztezett deszkán 8 részre osztottam. Hosszú, kb fél méteres rudacskákká sodortam és a következőképpen összefontam. Először, mint egy szövetet, 4-4 szálat összeszőttem, majd a széleit párosával egymásba csavartam, a tészta közepére hajtottam, aztán az egészet megfordítva egy nagy teflon lábasba tettem.













Ekkor lekentem joghurttal és a 45 fokos sütőbe tettem negyed órára kelni lefedve. Eztán már csak feltekertem a sütőt 200 fokra és fél óráig fedő alatt sütöttem a kenyeret hőlégkeverésen, majd levéve azt 180 fokra csökkentettem a hőmérsékletet és 5 perc alatt megpirult a kenyérkém. Ilyen lett a végeredmény:


Nincsenek megjegyzések: