Hozzávalók:
- 20 dkg tönköly gyorskovász
- 60 dkg fehér tönkölyliszt
- 3 dl meleg víz
- 1 ek méz
- 1,5 dkg élesztő
- 2 dkg olvasztott vaj
- 3 ek tejföl
- 1,5 tk só
- 1,5 l víz
- 1 tk maláta szirup
- 1 tk barna cukor
- 1 csapott tk szódabikarbóna
- mák
- fekete/ fehér szezámmag
- tetszőleges magok
Elkészítése:
A meleg vízben elkevertem a mézet, belemorzsoltam az élesztőt és felfuttattam. Az élesztős vizet összegyúrattam a kenyérsütővel a tészta többi hozzávalójával, megkelesztettem. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam, 10 részre osztottam. Mindegyikből kis kerek cipócskát formáltam. Aztán a hüvelykujjamat belefúrtam a közepébe és húzogatva el kezdtem a lyukat belül tágítani. Odatettem egy lábosban vizet felforralni. Belekevertem a maláta szirupot, a barna cukrot és a szódabikarbónát. Kis kevergetés után eltünt a hab róla. Ekkor egyenként beleengedtem a bugyogó vízbe a karikákat. Oldalanként fél-fél percig főztem, majd egy lyukacsos kanál segítségével kiemeltem a vízből, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Tetejét megszórtam változatosan magokkal. Míg a tésztát főztem, addig a sütőt felmelegítettem 200 fokra. Hőlégkeverésen negyed óra alatt szép pirosra sütöttem a bageleket. Alig vártam, hogy kicsit hűljön. Gyorsan ketté szakítottam egyet, hogy végre kóstolhassam már. Nagyon finom. Nem egy légies, inkább tömörebb állagú péksütemény. Szerintem szenzációs az íze, az állaga. Azonnal szerelmese lettem. Családom minden tagját levett a lábáról. Milyen jó, hogy kicsit untam magam. Fogyni meg ráérek holnaptól is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése