Íme, az idei:
Hozzávalók:
- 0,5 kg lencse
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk egész fekete bors
- 1 tk egész római kömény
- 1 tk egész koriandermag
- 1 tk őrölt kurkuma
- 1 tk rogan johs fűszerkeverék (csak ha tartasz otthon)
- 5-6 babérlevél
- 3 ág friss kakukkfű
- annyi húsleves, hogy ellepje a beáztatott lencsét
- 0,5 kg füstölt hús (tarját tettem bele)
Sűrítéshez:
- 2 ek vaj
- 2-3 ek liszt
- 1 dl tej
- 3 dl tejföl
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 1 ek magos dijoni mustár
Úgy kezdődött, hogy azt gondoltam, van itthon egy csomag lencsém, de tévesek voltak az ismereteim. Szilveszter délelőtt tapasztaltam, hogy bizony csak fekete dhal és mungóbab található a szekrényemben. Futottam egyik boltról a másikra. Valami lehet az országban,- mert képzeljétek, sehol nem kaptam lencsét. Lehet, hogy ilyen nagy a baj. Attól tartok, igen.
Tehát visszakanyarodva a recepthez, a nehezen megszerzett lencsét beáztattam 2 órára, leöblítettem, lecsepegtettem. Egy nagy vastag falú teflon lábas aljára tettem a füstölt húst, a megtisztított hagymát és egy nagy fém fűszertartóba az összes fűszert, ráhalmoztam a lencsét. Felöntöttem annyi húslevessel, ami ellepte egy centivel, túl is lépte a halmot és 160 fokra előmelegített sütőbe tettem hőlégkeverésre egy jó órára, mint ahogyan a sóletet szokták. Azért ezt a hőfokot választottam, mert így be tudtam tenni mellé az aznapi ebédünket. Ki hogyan spórol.
Egy óra alatt jól megpuhult a lencse. Kivettem belőle a fűszertartót és a megfőtt füstölt húst és már csak be kellett sűrítenem. vajból, lisztből, tejből sűrű besamelt készítettem, amit sok-sok tejföllel hígítottam fel kissé. Ezt belekevertem a megfőtt lencsébe, adtam hozzá mustárt, citromot és már el is készült a "bankom". Nagyon finom lett. Jelzi az indiai ízeket, de nem tolakodóan. Bárki számára egy finom ebéd lehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése