Összes oldalmegjelenítés

2013. január 7., hétfő

Gránátalmás pite

A kettő az egyben volt ma a mottóm. almás - meggyes pitét sütöttem, de egy kicsit több tésztát készítettem, mint amennyi szükséges lett volna. Mivel most gránátalmás napokat élek, ezért készítettem egy gránátalmás pitét is a megmaradó tésztából.

Tészta: 

  • 30 dkg félfogós liszt
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 kis tojás
  • 5 dkg gyümölcscukor (fruktóz)
  • 1 kk citruspor
  • 1 csipet só
  • 1 kk szódabikarbóna


Elkészítése:
A hozzávalókat robotgépben összegyúrtam, folpackba csomagoltam és a hűtőben pihentettem egy órát. 
A pihentetett tésztát kivettem, elosztottam a kívánalmak szerint több részre.
Ehhez a pitéhez egy 18 cm átmérőjű piteformát használtam, amelyet sütőpapírral kibéleltem. Ebbe fektettem a tésztából 18 dkg-nyit. Ezt a mennyiséget kinyújtottam egy kb. 24 cm átmérőjű körré. A tésztát a formába fektettem, a széleit megigazítottam, hogy egyformán a forma széléig érjen, majd újabb sütőpapírral letakartam  a tésztát és szárazbabot simítottam el rajta nehezéknek, hogy ne púposodjon fel a tészta. Így "vakon" sütöttem 170 fokos sütőben, hőlégkeverésen 10 percig, aztán a babot és a felső sütőpapírt eltávolítva, a tészta felületét megkenve felvert tojással további 10 percig. Ezután kivettem és a formában hagytam kihűlni.
Közben elkészítettem a krémet, ami panna cotta volt.

Panna cotta hozzávalói:

  • 2 dl tejszín
  • 2 ek gránátalmaszirup
  • 2 ek fruktóz
  • 3 lapzselatin


Elkészítése:
A tejszínt egy kisebb lábasban felforrósítottam. Fontos, hogy ne főzzük fel, mert akkor a zselatin elveszíti a megkötőképességét. Elkevertem benne a cukrot és a szirupot. A zselatinlapokat néhány percre hideg vízbe áztattam, majd kicsavarva azt is a forró tejszínbe kevertem. Folyamatosan kevertem habverővel, míg langyos nem lett. Ekkor beletöltöttem a pitébe, szórtam rá gránátalmamagokat és hűtőbe tettem 2 órára. Igazán üdítő, izgalmas ízű desszert.


Nincsenek megjegyzések: