Összes oldalmegjelenítés

2013. augusztus 31., szombat

Flódni rétes

Ma nagy fába vágtam a fejszém.  Fűszeres Eszternél nézelődtem, mikor rábukkantam erre a receptre. Láttam, előtte, már elkészítette Stahl Judit is, és mindketten macerásnak jellemezték az elkészítését. Nem mondom, hogy hipp-hopp összedobtam, de már csak a végén éreztem egy kis örömöt, hogy az utolsó mozzanatokat végzem.  Evvel együtt is érdemes volt belevágni, mert egy igazán gazdag desszert volt a végeredmény. Kicsit változtattam a magam ízlése szerint, de szinte alig.


    
Tésztához:
  • 8 db réteslap
  • 10 dkg vaj
Almás töltelék:
  • 1 kg idared alma
  • 3 ek demerara nádcukor
  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél citrom leve és reszelt héja
Diós töltelék:
  • 15 dkg nem finomra darált dió
  • 6 dkg demerara nádcukor
  • 0,8 dl tej
  • 2 púpos ek sárgabaracklekvár
Mákos töltelék:
  • 15 dkg darált mák
  • 9 dkg méz
  • 1 dl muskotályos fehérbor
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
Még hozzávaló:


Elkészítése:  

A mákos töltelékhez a bort a mákkal, mézzel és a szegfűszeggel összefőztem.
A diós töltelékhez a tejjel diót, cukrot és a sárgabaracklekvárt összeforraltam.
Az almás töltelékhez az almákat meghámoztam, durva lyukú reszelőn lereszeltem. Ráreszeltem a citrom héját, levét is rácsavartam. Belekevertem a cukrot és a fahéjat. 


Ekkor eljött az ideje, hogy begyújtsam a sütőt 160 fokra hőlégkeverésen.
A vajat megolvasztottam és 3-3 réteslapot megvajaztam, egymásra fektettem őket és elkezdtem megtölteni. Ekkora mennyiségű töltelékből 2 rúd rétes lett.


Először a tészta alját megszórtam kevés darált keksszel, erre egyenletesen elsimítottam az almás tölteléket, melynek a tetejét is megszórtam kevés darált keksszel, majd tekertem egyet a tésztán.


A következő rétegre a mákos töltelék került, melynek közepét végigraktam aszalt szilvával, majd újra tekertem egyet a tésztán.


Ezt követte a diós töltelék felhelyezése. A fennmaradó tésztacsíkot pedig szilvalekvárral kentem végig és ráhajtottam a diós részt.


Biztonsági óvintézkedésként 1-1 üres réteslapot megvajaztam és ebbe tekertem a már megtöltött rudat. Végüket behajtottam, hogy ne folyjon ki a töltelék.


Teflon tepsibe helyeztem a feltekert réteseket, tetejüket megkentem olvasztott vajjal és az előmelegített sütőbe tettem, ahol kb. 1 óra alatt aranybarnára sültek.



Nincsenek megjegyzések: