Összes oldalmegjelenítés

2013. október 31., csütörtök

Rozsos tönkölycipó tang zhonggal

Miért ne ezt próbálnám ki tang zhonggal. Beleteszem minden kelt tésztába, ami a közelembe kerül.



Hozzávalók: 
A tang zhonghoz:

  • 1 dl víz
  • 2 dkg liszt


A tésztához:

  • a 12 dkg tang zhong
  • 1 dl víz
  • 1 dl kefír
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 40 dkg tönköly fehér liszt
  • 3  dkg vaj
  • 1 ek cukor
  • 1 tk só
  • 1 tk őrölt köménymag
  • 2 dkg élesztő


Elkészítése:


A tang zhonghoz a vizet és a lisztet elkeverem hidegen csomómentesre habverővel és felforralom, 1 perc alatt besűrítem krémesre, majd lehűtöm.
Az 1 dl  vízhez 1 ek cukrot adok, meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom.
Kenyérsütőgép üstjébe mérek minden hozzávalót, a liszteket, sót, tang zhongot, kefírt, vajat, köményt, a megkelesztett élesztőt és dagasztó programon ruganyos tésztát gyúrok belőle, melyet duplájára kelesztek.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, cipót formálok belőle, és a kivajazott formába teszem kelni. Ha már félig megkelt (1/4 óra), tetejét megkenem joghurttal vagy kefrrel, magokat szórokk rá és még 1/4 órát kelesztem.
Közben a sütőt előmelegítem 230 fokra hőlégkeverésen. A sütő aljába egy tálka vizet teszek. A sütőformát letakarva teszem be a kenyeret és kb. 20 percig sütöm lefedve, majd levéve a tetőt még 20-25 percig sütöm, de már csak 180-190 fokon, míg aranybarna nem lesz.

Rácsra téve hagyom teljesen kihűlni, már ha kitart addig a türelmem.



Nincsenek megjegyzések: