A Hálaadás napot mindig megünnepeljük, habár nem a mi ünnepünk, de inkább az amerikai foci meccseket ünnepeljük vele, amit ilyenkor nézhetünk. Az idén először mindhármat. A következő nap persze csak lézengéssel töltendő karikás szemein borogatásával és várva a meccsek ismétlését.
Volt már nálunk egész pulyka, brrrr.......... ( a negyedik napon, mikor megláttam a megmaradt fél pulykát, sikoltozva menekültem), és sok minden más, de minden évben mást készítek. Az idén ez lett a vacsora
Hozzávalók:
A hús:
A köret:
Burgonyapüré:
Szalma édesburgonya:
Az áfonyaszósz:
Elkészítése:
A húst filézőkéssel szétnyitottam először jobbról balra metszettem be az egyharadánál, majd a másik irányból is, így egy nagy lapot kaptam. Egyik, a külső oldalát enyhén sóztam, borsoztam, belülre pedig kevés só és tarka bors került.

Volt már nálunk egész pulyka, brrrr.......... ( a negyedik napon, mikor megláttam a megmaradt fél pulykát, sikoltozva menekültem), és sok minden más, de minden évben mást készítek. Az idén ez lett a vacsora
Hozzávalók:
A hús:
- 1 - 1,2 kg pulykamell filé egyben
- 20 dkg francia kecske camembert sajt
- 2 ág rozmaring
- 15 dkg áfonya
- 10 dkg vékonyra szeletelt füstölt bacon
- só
- bors
- ötszínű bors
A köret:
Burgonyapüré:
- 75 dkg burgonya
- só
- 10 dkg vaj
- 1 dl tej
Szalma édesburgonya:
- 2 közepes édesburgonya juliene-re vágva
- 1 dl olaj a sütéshez
Az áfonyaszósz:
- 15 dkg áfonyalekvár
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 kk fahéj
- 1 kk kardamom,
- 1 tk rózsabors
- 1 kk gyömbérszirup
- 4 szem borókabogyó
- 3 szem szegfűszeg
- 3 szem szegfűbors
- 1 tk kínai ötfűszer keverék
- 3 ek nádcukor
- 1 ek sherryecet
- 1 dl rozé
- 2 dl tejszín
- 15 dkg áfonya
Elkészítése:
A húst filézőkéssel szétnyitottam először jobbról balra metszettem be az egyharadánál, majd a másik irányból is, így egy nagy lapot kaptam. Egyik, a külső oldalát enyhén sóztam, borsoztam, belülre pedig kevés só és tarka bors került.
A belső felén szétterítettem az áfonyát. A kecskesajt tömböt felvágtam és a rozmaring leveleivel megtöltöttem, majd összecsuktam és az áfonya tetejére helyeztem, aztán feltekertem a húst
Körbetekertem baconnel és egy kis tepsibe tettem. Erős lángon egy perc alatt megkapattam az alját, aztán letakartam fóliával és a 160 fokra előmelegített sütőbe tettem hőlégkeverésen nagyjából egy órára (nem figyeltem az órát). Levettem a fóliát és 5 perc alatt megpirítottam a bacont
Az áfonya szószhoz az áfonyalekvárt a narancs és citrom kifacsart levével és reszelt héjával a fűszerekkel, a cukorral és a rozéval, a sherryecettel összeforraltam, majd hozzáadtam a friss áfonyaszemeket és a tejszínt. Evvel már csak rottyantottam rajta egyet és készen volt.
A burgonyapürét nem elemzem. Az édesburgonyát pedig forróra hevített olajon percek alatt ropogósra sütöttem, konyhai papírtörlőn leitattam róla a felesleges olajat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése