Vettem egy nagyobb tököt és készítettem belőle mindent, amit csak lehet. Többek között ezt a nagyon finom tortát is. Annyira illettek egymáshoz az ízek, hogy akár kétszer ennyi is elfogyott volna.
Tésztához:
- 50 dkg sütőtök
- 2 dl kókusztej
- 1 dl joghurt
- 1 közepes narancs
- 3 tojás
- 10 dkg fruktóz
- 1 tk őrölt kardamom mag
- 1 tk fahéj
- ½ vanília kikapart magjai
- 1 csomag sütőpor
- 30 dkg tönköly fehér liszt
Tortakrémhez:
- 3 dl zsíros tej
- 10 dkg darált mák
- 1 tasak vanília ízű pudingpor
- ½ vanília kikapart magjai
- 2 ek méz
- 5 dkg porcukor
- 1 dkg citrupor
- 15 dkg Rama vajas íz margarin
- 1 tk fahéj
- 1 csipet szegfűszeg
- 1 csipet só
- 1 citrom leve és reszelt héja
Elkészítése:
A
sütőtököt meghámoztam, magjait kikapartam, húsát késes aprítóban pürésítettem.
Az
aprítóba hozzáadtam a többi alapanyagot a tojásfehérje kivételével és homogén
masszává kevertem. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá vertem és a
masszába forgattam.
Egy
24 cm átmérőjű sütőforma alját kibéleltem sütőpapírral, oldalát megkentem
vajjal, ebbe öntöttem a tésztát.
150
fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen sütöttem másfél óra hosszan. Ha úgy láttam, barnulna a
teteje, fóliával letakartam. Tűpróbával ellenőriztem, hogy elkészült -e.
Hagytam teljesen kihűlni.
A
krémhez a tejet a cukorral és a vaníliapudinggal, valamint a mákkal elkevertem,
felforraltam, besűrítettem, majd kihűtöttem.
A
kihűlt mákos pudinghoz hozzáadtam a krém többi alapanyagát és robotgéppel
kikevertem.
A
kihűlt tortát keresztben kettévágtam, megkentem a krém 1/3-val, majd
ráborítottam a tetejét és felül, majd az oldalán is beborítottam a mákos
krémmel. Hűtőben 1-2 órát hűtöttem fogyasztás előtt.
Készült egy párja is, csak itt a tortát marcipánmasszával borítottam be. Először sikoly kinézetűre gondoltam, de végül párommal elzombisítottuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése