Összes oldalmegjelenítés

2013. november 21., csütörtök

Vajas kifli tang zhonggal

Egy finom pihe-puha vajas kifli mindig a gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor tényleg vajas kiflit kaptunk a tejboltban és hozzá üveges tejet vagy kakaót. Megpróbáltam visszaidézni az ízét.


Hozzávalók:
Tang zhong:

  • 1 dl víz
  • 2 dkg finomliszt

Tészta:

  • 12 dkg tang zhong
  • 32,5 dkg rétesliszt
  • 32,5 dkg finomliszt
  • 2,5 dl langyos tej + 2 tk a teteje megkenésére
  • 1 dl víz
  • 1 ek cukor
  • 1,5-2 tk só
  • 10 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 3 dkg élesztő

Elkészítése:

A tang zhong készítéséhez a hideg vizet elkevertem a liszttel, felforraltam és egy perc alatt besűrítettem krémes állagúra, majd lehűtöttem.
A tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és letakarva felfuttattam fel.
Kenyérsütőgépbe mértem minden hozzávalót és dagasztó programra kapcsoltam. Mikor megkelt a tészta több, mint duplájára, lisztezett deszkára borítottam, átgyúrtam, kinyújtottam kb 40 cm-es körré és elvágtam 16 cikkre. Ezeket feltekertem és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem újra keleszteni. 20-25 perc alatt megnőttek óriásira. Addig előmelegítettem a sütőt és 200 fokon 15 perc alatt megsütöttem őket hőlégkeverésen. 
Mivel elég sok lett és mi hárman esszük, így három napig is eltartott, még akkor is puha volt. Sőt, a fiam bevitte vacsorára a szobájába, és ott felejtette, de reggelre sem száradt ki. Csodás találmány ez a tang zhong.

Nincsenek megjegyzések: