Összes oldalmegjelenítés

2014. február 1., szombat

Az én almáspitém

Kollégáimnak szántam egy kis meglepetésnek. Mindjárt jobban indul a nap, ha ilyesmivel indítjuk el. 


Hozzávalók:
Tésztához: 

  • 25 dkg tönköly fehér liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 4 dkg gyümölcscukor
  • 1/2 kis citrom rezelt héja és leve
  • 1 tk  vanília kivonat
  • 1 kk sütőpor
  • 1/2 tojás

Töltelékhez:

  • 2 ek búzadara
  • 1 kgy alma 
  • 2 marék dió
  • 5 ek barna cukor
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 2 tk fahéj
  • 1 tk őrölt kardamommag
  • 1 ek vanília kivonat
  • 1 nagy csipet őrölt szegfűszeg

Tetejére:

  • a kenéshez 1/2 tojás
  • 5 dkg mandulapehely
  • 1 ek házi vaníliás porcukor

Elkészítése:

A tésztát robotgépben pillanatok alatt összegyúrtam. Nem szabad sokáig gyúrni, mert nem lesz omlós. Folpackba csomagoltam és egy éjszakára hűtőbe tettem. Elég egyébként, ha fél órát áll, de minél tovább, annál jobb. Én az egy éjszakát azért választottam, mert csak másnap reggel akartam sütni a pitét.
Az almákat meghámoztam, magházukat kivágtam, felkockáztam a gyümölcsöt egy nagy keverőtálba. Ráreszeltem a citromhéjat, rácsavartam a levét és elkevertem a cukorral és a fűszerekkel. A diót száraz serpenyőben megpirítottam és kzzel durva darabokra törtem, az almás töltelékhez kevertem.
A tésztát kinyújtottam téglalap alakúra, kb mindenütt 6-7 cm-rel nagyobbra, mint a tepsi alja. 
A tepsit (26x20 cm) kibéleltem sütőpapírral és a nyújtófára tekert tésztát belefektettem úgy, hogy az oldalán túllógjon. Megszórtam kevés búzadarával, hogy felszívja a keletkező gyümölcslevet, majd megtöltöttem az almás keverékkel. A töltelékre ráhajtottam a tészta széleit, mint egy keretet. A sarkait, hogy ne legyen nagyon vastag a tészta ollóval levágtam. A lehulló sarkakból vékony tésztacsíkot sodortam, amit ketté hajtottam és néhányszor megtekertem önmaga körül. így egy tésztazsinórt kaptam, amivel körbeszegtem a tészta szélét. Még maradt egy kevés tészta, abból pedig négy levelet vágtam (szintén ollóval) a süti négy sarkára, ami elfedi a farigcsálást. A tésztát megkentem felvert tojással. A kikandikáló almákat megszórtam mandulapehellyel és arra pedig szitáltam egy kevés házi készítésű vaníliás porcukrot, had süljön rá és ropogjon, illatozzon. A sütőt előmelegítettem 160 fokra hőlégkeverésen (alul-felül sütés: 180 fok) és 40 perc alatt készre sütöttem a süteményt.
Remélem szerették, akiknek sütöttem. Így próbálom megmutatni, menyire szeretek ott lenni.

Nincsenek megjegyzések: