Volt egy gondolatom és iziben tettem egy próbát. Családom némely tagja hízó kúrát tart, így gondoltam hozzáadok egy kicsit az épüléséhez. Ezt itt.
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítése:
A csokoládét vízgőz felett felolvasztottam (ügyesek ezt a mikróban is megcsinálhatják), de csak éppen, hogy langyos legyen, majd az összes tésztához való hozzávalóval robotgépben összegyúrtam. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tettem. Közben előmelegítettem a sütőt 160 fokra.
A tésztát pihentetés után kinyújtottam, hogy befedje egy 25 cm-es piteformát, az oldalán is túllógjon egy kicsit. Belesimítottam a formába és a nyújtófával leszeltem a felesleges tésztát. A maradékot benyomkodtam az aljába, hogy az se vesszen kárba.
A tésztát letakartam sütőpapírral és a formát feltöltöttem sütőbabbal. Száraz babot használok a vakon sütéshez. Már másfél éve mindig ezt a babot használom, ha kihűlt, elteszem és legközelebb újra használható. Ez a súly pont annyit nyom a tésztán, hogy ne púposodjon fel. 160 fokon 10 percig sütöttem a tésztát. Közben megpucoltam a banánt, darabokra törtem és összekevertem a tojással, cukorral, vaníliával, végül pedig hozzáadtam a festéket és a pudingport. A babbal telt papírt kiemeltem és helyére töltöttem a tölteléket, a formát visszatoltam a sütőbe. 140 fokra kapcsoltam hőlégkeverésen és kb. fél óra alatt megsütöttem a pitét. Vigyázni kell, ha a széle elkezd színesedni, inkább takarjuk le fóliával, nehogy megégjen. Tűpróbával ellenőriztem, mikor készült el. Kiemeltem a formából (kivehető aljú a forma) és megvártam míg teljesen kihűl, csak akkor vágtam fel.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 24 dkg tönköly fehér liszt
- 16 dkg hideg vaj felkockázva
- 4 dkg gyümölcscukor
- 8 dkg étcsokoládé
- 4 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 tk fahéj
- 1 ek vanília kivonat
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 3 nagy banán (nettó 430 g volt)
- 6-7 dkg gyümölcscukor (elég a 6, mert 7 dkg-val kicsit édesnek találtam)
- 2 db L-es méretű tojás
- 1 ek vanília kivonat
- 2 ek vanília ízű pudingpor
- 3 csepp sárga Wilton ételfesték
Elkészítése:
A csokoládét vízgőz felett felolvasztottam (ügyesek ezt a mikróban is megcsinálhatják), de csak éppen, hogy langyos legyen, majd az összes tésztához való hozzávalóval robotgépben összegyúrtam. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tettem. Közben előmelegítettem a sütőt 160 fokra.
A tésztát pihentetés után kinyújtottam, hogy befedje egy 25 cm-es piteformát, az oldalán is túllógjon egy kicsit. Belesimítottam a formába és a nyújtófával leszeltem a felesleges tésztát. A maradékot benyomkodtam az aljába, hogy az se vesszen kárba.
A tésztát letakartam sütőpapírral és a formát feltöltöttem sütőbabbal. Száraz babot használok a vakon sütéshez. Már másfél éve mindig ezt a babot használom, ha kihűlt, elteszem és legközelebb újra használható. Ez a súly pont annyit nyom a tésztán, hogy ne púposodjon fel. 160 fokon 10 percig sütöttem a tésztát. Közben megpucoltam a banánt, darabokra törtem és összekevertem a tojással, cukorral, vaníliával, végül pedig hozzáadtam a festéket és a pudingport. A babbal telt papírt kiemeltem és helyére töltöttem a tölteléket, a formát visszatoltam a sütőbe. 140 fokra kapcsoltam hőlégkeverésen és kb. fél óra alatt megsütöttem a pitét. Vigyázni kell, ha a széle elkezd színesedni, inkább takarjuk le fóliával, nehogy megégjen. Tűpróbával ellenőriztem, mikor készült el. Kiemeltem a formából (kivehető aljú a forma) és megvártam míg teljesen kihűl, csak akkor vágtam fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése