Általában tönköly kenyeret sütök, vagy rozsot, de mindig variálom az egyéb összetevőket, hogy változatos legyen. Ebben az öregtésztát készítettem másképpen, mint ahogyan egyébként szoktam.
Hozzávalók:
- Öreg tészta: amit most 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszttel és 30 dkg fehér tönkölyliszttel készítettem el. Ebből használtam 25 dkg-ot.
- 15 dkg tang zhong (12,5 dkg víz + 2,5 dkg tönköly fehér liszt)
- 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 50 dkg tönköly fehér liszt
- 1/2 citrom leve
- 1 ek tejsavópor
- 2 dkg friss élesztő
- 2,5 dl víz
Elkészítése:
Az öreg tésztát előző napon összekészítettem és a leírtak szerint összeérleltem. Ehhez a kenyérhez 1/3-át használtam. A tang zhonghoz 1,25 dl hideg vízben 2,5 dkg tönkölylisztet elkevertem csomómentesre, majd felforraltam, egy perc alatt besűrítettem sűrű krém állagúra, amit aztán lehűtöttem, úgy használtam a tésztához. A 2,5 dl vizet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt. Letakarva habosra futtattam fel. Mindezeket és a többi hozzávalót is kenyérsütőgép üstjébe mértem és dagasztásra kapcsoltam. Mikor a tészta megkelt (majdnem kifolyt, úgy megdagadt), alaposan meglisztezett deszkán átgyúrtam (elég lágy volt) és mintha egy zsemlét hajtogatnék,- a tésztát mindig maga alá, míg egy kerek cipó lesz belőle,- egy nagy teflon lábasba tettem. A fedővel letakarva fél órát kelesztettem, majd betettem a 230 fokosra előmelegített sütőbe és letakarva sütöttem 30 percig, majd levéve a fedőt néhány perc alatt aranybarnára pirítottam. Rácsra tettem kihűlni. Lespricceltem vízzel, így cserepesre repedt a teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése