Összes oldalmegjelenítés

2014. február 15., szombat

Egy újabb kenyér - persze tönköly

Általában tönköly kenyeret sütök, vagy rozsot, de mindig variálom az egyéb összetevőket, hogy változatos legyen. Ebben az öregtésztát készítettem másképpen, mint ahogyan egyébként szoktam.


Hozzávalók:
  • Öreg tészta: amit most 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszttel és 30 dkg fehér tönkölyliszttel készítettem el. Ebből használtam 25 dkg-ot.
  • 15 dkg tang zhong  (12,5 dkg víz + 2,5 dkg tönköly fehér liszt)
  • 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 50 dkg tönköly fehér liszt
  • 1/2 citrom leve
  • 1 ek tejsavópor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl víz

Elkészítése:

Az öreg tésztát előző napon összekészítettem és a leírtak szerint összeérleltem. Ehhez a kenyérhez 1/3-át  használtam. A tang zhonghoz 1,25 dl hideg vízben 2,5 dkg tönkölylisztet elkevertem csomómentesre, majd felforraltam, egy perc alatt besűrítettem sűrű krém állagúra, amit aztán lehűtöttem, úgy használtam a tésztához. A 2,5 dl vizet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt. Letakarva habosra futtattam fel. Mindezeket és a többi hozzávalót is kenyérsütőgép üstjébe mértem és dagasztásra kapcsoltam. Mikor a tészta megkelt (majdnem kifolyt, úgy megdagadt), alaposan meglisztezett deszkán átgyúrtam (elég lágy volt) és mintha egy zsemlét hajtogatnék,- a tésztát mindig maga alá, míg egy kerek cipó lesz belőle,- egy nagy teflon lábasba tettem. A fedővel letakarva fél órát kelesztettem, majd betettem a 230 fokosra előmelegített sütőbe és letakarva sütöttem 30 percig, majd levéve a fedőt néhány perc alatt aranybarnára pirítottam. Rácsra tettem kihűlni. Lespricceltem vízzel, így cserepesre repedt a teteje.

Nincsenek megjegyzések: