Az én kedvesem igazán megérdemli, hogy ilyesmivel bíbelődjek. Nem vagyok nagy tortakészítő, így ez is hagy ,aga után kívánnivalót, de a ihlet és az érzés a fontos. Nem vagyok híve más nemzetek ünnepének megünneplése, de ha már az egész ország a magáévá tette, legyen. A mi korunkban már az ilyen recegős szívek is megteszik.
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
A mázhoz:
Tetejére:
Elkészítése:
A mandulalisztet a keményítővel, a szódabikarbónával, a sütőporral és a gyümölcscukorral elkevertem.
Vízgőz felett a csokoládét és a vajat megolvasztottam. Közben szétválasztottam a tojásokat. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem, a sárgáját az olvasztott langyos csokiba kevertem.
Először a csokoládés masszát, majd a mandulalisztes keveréket forgattam óvatosan a felvert fehérjéhez. Teflon formába öntöttem és 140 fokra előmelegített sütőbe tettem hőlégkeverésen, kb. 30 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőríztem az elkészültét. Mikor megsült, kikapcsoltam a sütőt, résnyire nyitottam az ajtaját, majd 10 perc múlva még jobban kinyitottam. Mikor már szinte kihűlt a tészta, csak akkor vettem ki és borítottam rácsra.
Míg hűlt a tészta, egy tálban a tejszínt, a joghurtot, a pudingport és a boleróport robotgéppel összekevertem, míg jó masszív, tartós habot kaptam. Minden zsigerem tiltakozott a bolero ellen, de a legkönnyebb ízesíteni vele. A tésztát lap szerint ketté vágtam és a krém nagy részével megkentem és visszaborítottam rá a tetejét. Kevés habot meghagytam a tetejére.
Újabb adag csokoládét olvasztottam vízgőz felett,- 15 dkg-ot, de elég lett volna 10 dkg is,- elkevertem a szőlőmagolajjal és a torta tetejére öntöttem, elsimítottam rajta. Dermedni 10 percre bedobtam a mélyhűtőbe, mert nem volt türelmem megvárni, míg megdermed.
Kis szíveket nyomkodtam körben rá a krémből és tetejére negyedbe vágott eperszemeket tettem.
Nagyon nagy sikere volt, az egész családnak egyöntetűen elnyerte a tetszését.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 10 dkg mandulaliszt
- 5 dkg őrölt gyümölcscukor
- 3 nagy tojás
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 csapott tk sütőpor
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 2 dl habtejszín
- 1,5 dl natúr joghurt
- 1 főzés nélküli vanília ízű pudingpor
- 1 cs. eper ízesítésű bolero por
A mázhoz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 ek szőlőmagolaj
Tetejére:
- néhány szem eper
Elkészítése:
A mandulalisztet a keményítővel, a szódabikarbónával, a sütőporral és a gyümölcscukorral elkevertem.
Vízgőz felett a csokoládét és a vajat megolvasztottam. Közben szétválasztottam a tojásokat. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem, a sárgáját az olvasztott langyos csokiba kevertem.
Először a csokoládés masszát, majd a mandulalisztes keveréket forgattam óvatosan a felvert fehérjéhez. Teflon formába öntöttem és 140 fokra előmelegített sütőbe tettem hőlégkeverésen, kb. 30 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőríztem az elkészültét. Mikor megsült, kikapcsoltam a sütőt, résnyire nyitottam az ajtaját, majd 10 perc múlva még jobban kinyitottam. Mikor már szinte kihűlt a tészta, csak akkor vettem ki és borítottam rácsra.
Míg hűlt a tészta, egy tálban a tejszínt, a joghurtot, a pudingport és a boleróport robotgéppel összekevertem, míg jó masszív, tartós habot kaptam. Minden zsigerem tiltakozott a bolero ellen, de a legkönnyebb ízesíteni vele. A tésztát lap szerint ketté vágtam és a krém nagy részével megkentem és visszaborítottam rá a tetejét. Kevés habot meghagytam a tetejére.
Újabb adag csokoládét olvasztottam vízgőz felett,- 15 dkg-ot, de elég lett volna 10 dkg is,- elkevertem a szőlőmagolajjal és a torta tetejére öntöttem, elsimítottam rajta. Dermedni 10 percre bedobtam a mélyhűtőbe, mert nem volt türelmem megvárni, míg megdermed.
Kis szíveket nyomkodtam körben rá a krémből és tetejére negyedbe vágott eperszemeket tettem.
Nagyon nagy sikere volt, az egész családnak egyöntetűen elnyerte a tetszését.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése