Egy újabb kenyér. Most az öregtésztát teljes kiőrlésű és fehér tönkölylisztből készítettem. Adtam hozzá egy kis diétás lisztet is, mert így könnyebb a lelkemnek.
Hozzávalók:
Öreg tészta:
- 20 dkg tk. tönkölyliszt
- 30 dkg tönköly fehér liszt
- 3 dl langyos víz
- 1 csipet cukor
- 0.8 dkg friss élesztő
- 1 ek olaj
Kenyértészta:
- 27 dkg öregtészta
- 20 dkg Diabestar liszt
- 50 dkg tönköly fehér liszt
- 1.5 dl langyos víz
- 3 dl joghurt
- 2.5 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1.5 tk só
- 2 ek burgonyapehely
- 2 ek olaj
Elkészítés:
Öreg tészta:
A langyos vízben a cukrot elkevertem, belemorzsoltam az
élesztőt, és felfuttattam.
A lisztet, egy csipet sót, az élesztőt, vizet
kenyérsütőgép üstjébe mértem, és dagasztásra kapcsoltam.
Amikor lejárt a program, a tésztát ott hagytam fél napra "túlérni"
a gépben, majd átdagasztottam.
Három részre osztottam. Minden adagot olajozott folpackba
csomagoltam. Hűtőben 2 hétig is eláll.
Kenyértészta:
A vizet meglangyosítottam, elkevertem benne a cukrot,
belemorzsoltam az élesztőt, és megkelesztettem. Mikor habosra felfutott, kenyérsütőgép
üstjébe mértem az össze hozzávalót, az öregtésztát is és a megkelt élesztőt is.
Dagasztó programon dagasztottam, kelesztettem (1:50 perc).
A megkelt tésztát kettéosztottam, lisztezett deszkán
átgyúrtam, kihúzogattam négyzet alakúra, majd feltekertem. Így tettem szilikon
kenyérformába. Fél óra alatt letakarva langyos helyen duplájára kelesztettem.
Lespricceltem vízzel, megszórtam nigella maggal, és éles késsel bevagdaltam a
tetejét.
200 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen fél óra
alatt megsütöttem. Rácson kihűtöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése