Összes oldalmegjelenítés

2014. március 26., szerda

Póréhagyma krémleves

A póréhagyma nagyon egészséges táplálék. Az emésztést segíti elő, vizelethajtó hatású.
Magas élelmi rost-, és allicin nevű illóolaj-tartalma elősegíti a belek mozgását, ruténtartalma révén pedig a vérerek falát erősíti, tisztítja a kapillárisokat, csökkenti a vér zsír- és koleszterin-szintjét. Mézga-anyagai köptető hatásúak: légúti fertőzések, gyulladások gyógyulásakor igen hatékonyak. Illóolajai baktériumölő hatással rendelkeznek.
Kiemelkedő A-, B1-, C- és E-vitamin tartalma. Antioxidánsként erősíti szervezetünk ellenálló-képességét. Az ásványi anyagokat illetően a póréhagyma remek vas-, kalcium-, kálium-, cink-, mangán- és szelénforrás.

Hozzávalók:
  • 2 nagy friss póréhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg bacon
  • bors
  • szerecsendió
  • 1 dl fehérbor
  • 6 dl zöldség alaplé
  • 2 dl tejszín

Elkészítése:
A vajat megforrósítottam és 12-15 perc alatt megpároltam rajta a a vékony szeletekre szelt póréhagymát fedő alatt, amit sóztam, borsoztam, szerecsendiót reszeltem rá, majd felengedtem a borral. Megvártam, míg elforr az alkoholtartalma, majd hozzáadtam a tejszínt is. Összeforraltam, aztán pedig botmixerrel összemixeltem, de nem pürésre, hanem kicsit darabosra hagytam.  
Ott álltam a kiváló vitaminforrásommal és magam ettem meg szinte az egészet. 

Nincsenek megjegyzések: