Összes oldalmegjelenítés

2014. április 5., szombat

Medvehagyma pesto

Ebben az időszakban úton-útfélen a medvehagyma árusokba botlik az ember. Azért hasznos megnézni, hogy hol, kitől vesszük, mert levelei nagyon hasonlítanak a gyöngyvirágéra és az őszi kikericsére, melyek mérgezőek. Amíg lehet vegyük, használjuk mindenbe, mert egészséges és kevés ideig hozzáférhető.  Aztán észrevesszük, hogy egyik napról a másikra eltűnt a medvehagyma. Április hónap a fellelési ideje.
Gyógyhatása: A medvehagyma vagy vadfokhagyma Ázsiából származó fokhagyma Európában honos változata. Lombos, elsősorban bükkerdőkben terem kora tavasszal. A fokhagymától eltérően elsősorban leveleit fogyasztják, értékes kora tavaszi zöldje időben és beltartalomban is megelőz minden hajtatott primőrt, rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz.. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Annak viszont, aki vérhígítót szed, nem ajánlott a medvehagyma fogyasztása, mert fokozott vérzékenységet idézhet elő.


Hozzávalók:
  • 1 csomag medvehagyma
  • 2 ek blansirozott mandula
  • 1 ek fenyőmag
  • 1 csipet só
  • 5-6 dkg parmezán sajt
  • 0,8-1 dl olívaolaj
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítése:

Egy serpenyőben a mandulát és a fenyőmagot megpirítottam. Minden hozzávalót aprítógépbe tettem és összedaráltam. Nem pépesre, hanem hogy külön is érezzem a hozzávalók ízét.
Hirtelen kisütött csirkemell mellé tálaltam, a maradékot meg csak úgy bekanalazta az uram. Fényes karriere csak néhány percig tartott. 


Nincsenek megjegyzések: