Összes oldalmegjelenítés

2014. április 25., péntek

Vietnami csirke salátával

A keleties ízek mindig népszerűek nálunk. Ezért, ha nincs ötletem, valami ilyen ízt varázsolok a tányérra. Persze ugyanígy minden mennyiségben szeretett India ízvilága, vagy az itáliai konyha remekei. Szerencsémre mindegyik néhány perc alatt elkészíthető.


Hozzávalók:
  • 50 dkg csirkemell filé
  • 2 ek földimogyoró olaj
  • 1 csomag újhagyma
  • egy ujjnyi gyömbér
  • 3 ek halszósz
  • 1 chili
  • 1 thai citromfű
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk nádcukor
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • 1 kk őrölt szegfűbors
  • 1 marék földimogyoró

Köret:
  • 20 dkg jázmin rizs
  • 2 ek olaj
  • bors
  • 2 tojás
  • 20 dkg barna csiperkegomba


Elkészítése:

Mindent feldaraboltam előre. A csirkemellet ceruzányi csíkokra, hogy pillanatok alatt átsülhessen. Az újhagymát ferdén szeleteltem hosszabb csíkokra. A fokhagymát ls a gyömbért lereszeltem. A citromfű külső rétegét lehúztam. A kés nyelével megütögettem, míg összetört és azt is felaprítottam. A chili magjait kisodorgattam és a paprikát keskeny szeletekre szeltem. Idáig kicsit időigényes a feladat, de innen felgyorsulnak az események.
A földimogyoró olajat wokban felhevítettem beledobtam a fokhagymát, gyömbért, chulit, koriandert és a csirkét. Nagyon erős tűzön kevergetve sütöttem. Közben beleszórtam a citromfüvet, a szegfűborsot, cukrot, majd a halszószt is, ami kellően sóssá teszi az ételt, így sózni nem szükséges. 2-3 perc alatt a hús tökéletesen átsült.
Közben a rizst egy kanál olajon megpirítottam, sóztam és felengedtem annyi vízzel, hogy egy ujjnyira lepje el. Fedő alatt megpároltam. Egy serpenyőben egy kanál olajat hevítettem. Két tojást egy tálban kevés sóval felvertem és hirtelen folyamatosan keverve megsütöttem, de csak annyira, hogy még lágy maradjon. Egy tányérra kiszedtem, a fakanál élével kisebb darabokra vágtam. Ugyanezt szebb kivitelben egy késsel is elkövethetjük. Ugyanabban a serpenyőben és kevéske megmaradt olajon a felszeletelt gombát erős tűzön sütöttem, hogy ne engedjen levet,- ne párolódjon, hanem piruljon. Sóztam, borsoztam. A rizsbe kevertem a tojást és a gombát.
Tálalásnál a gomba köré szedtem a húst, amit megszórtam frissen vágott újhagymával és ropogós földimogyoróval. A saláta még gazdagította az ebéd értékét.

Nincsenek megjegyzések: