Összes oldalmegjelenítés

2014. szeptember 17., szerda

Kardamomos csokitorta licsivel

A receptet a Nosalty oldalán találtam egy torta verseny résztvevőjeként, ahol jó magam is neveztem egykori művemmel , mely egy hét alatt elérte a fergeteges 10 szavazatot. No de késő bánat, eb gondolat. Itt az új kreálmány. Amiben kardamom van, az nálam csak nyerő lehet. Ha ráadásul tekintélyes mennyiségű csokoládé is fellelhető benne, az plusz pont. Ez az volt. Meg is tárgyaltam a szerzővel, hogy mi a véleménye a licsi ízesítésről, de ő azt mondta, hogy szerinte a két íz nem fér össze. Esküdött a kumquatra, ami Spar üzletekben kapható. Nem ellenkeztem, hanem felkerestem egy általam jól felszereltnek tartott Spar boltot, ahol is nem kaptam kumquatot. Így maradt az eredeti elgondolásom, amit azonmód tettekre váltottam. Na nem lett olyan szép a végeredmény, mint Zsuzsié, de a torta készítés soha nem is volt erős oldalam. Ha rászánom magam, biztosan hisztérikus sikoltozásba torkollik az akció.


Nem mondom erős a küllemi különbség a két torta között, de az enyém olyan, mint a Chokito, ronde, de finom. Teljesen meg voltam elégedve a kardamom illatos aromájának és a licsi kicsit rózsás ízének párosával. Máskor is kombináltam hasonló ízeket. Ezen a képen még nem szerepelt a gyömbéres zselé a gyümölcsön, így elég érdekes a kép (megjegyzem, miután feltettem rá, akkor is különös volt. Viszont az ízén mindenképpen emelt.

Hozzávalók: 
A tésztához:

  • 30 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 15 dkg demerara nádcukor
  • 1 tk őrölt kardamommag (csak a mag)
  • 2 ek habtejszín
  • 2 ek bacardi
  • 2 púpozott ek finomliszt
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 6 tojás

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 ek házi vaníliás porcukor
  • 1 csomag főzés nélküli vaníliapuding (ezt én kötőanyagnak használtam)

A tetejére:

  • 1 doboz licsi konzerv

A zseléhez:

  • 1 dl a licsi levéből
  • 1 tk frissen reszelt gyömbér
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 cs. Oetker színtelen tortazselé

Elkészítése: 

A tésztához összekevertem a száraz hozzávalókat. A csokoládét vízgőz felett megolvasztottam, majd levéve onnan hozzáadtam a szoba hőmérsékletű vajat és robotgéppel összekevertem őket. Ezután hozzáadtam a tejszínt, a vanília kikapart magjait és egynemű masszává kevertem, majd a szilárd összetevők következtek, Végül egyenként hozzáadtam a tojásokat is, míg homogén puha krémet kaptam belőlük. Ezt egy sütőpapírral kibélelt 26 cm átmérőjű tortaformába kanalaztam és 180 fokos sütőbe tettem, kb. 30 perc alatt megsütöttem. A végén letakartam a tetejét fóliával, hogy ne égjen meg a csokoládé. Tűpróbával ellenőriztem, megsült-e a tészta. Mikor elkészült, résnyire hagytam az ajtót nyitva, és miután langyosra hűlt, csak akkor vettem ki. Rácson teljesen kihűtöttem, végül egy cérna segítségével középen két lapra vágtam el.
A krémhez valókat a puding kivételével összekevertem, majd ekkor adtam hozzá a pudingot és 2-3 perc alatt stabilan tartós krémet kevertem belőle.
Felét az egyik lapra kentem, majd a másik lappal fedtem , s aztán azt is megkentem.
A licsiről leszűrtem a levét. A léhez adtam egy kis teatojásba téve a lereszelt gyömbért és citromhéjat és néhány percig főztem vele. Majd kivettem a fűszereket és elkevertem benne egy színtelen tortazselét. Hagytam egy kicsit hűlni, de mikor elkezdett szilárdulni, akkor a gyümölcsök közé öntöttem. Hűtőbe tettem egy éjszakára szilárdulni a tortát. Ez alatt az ízek jól összeérnek.
Azért büszkeséggel tölt el, hogy már csak néhány morzsa ül a tányéron, pedig ebédhez vágtam fel a tortát.

Megjegyzés küldése