Most épp ilyenre járt a hangulatom. Csak éppen összedobtam, tettem hozzá néhány magot és had növekedjen a tálban. Nagyon régen sütök kenyeret és egy re inkább látom, hogy olyan egszerű, ha az ember nem kerít nagy feneket a dolognak. Nem kell ennél jobb.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A langyos vízben elkevertem a mézet és belemorzsoltam az élesztőt, 10 perc alatt habosra kelesztettem.
Minden hozzávalót a dagasztógép táljába mértem. Egyre ügyelek mindig, hogy a só és a megkelesztett élesztő a kimérés alatt mindig a lehető legtávolabb legyenek egymástól. A só megöli az élesztőt.
8-10 percig dagasztottam a tésztát, majd letakarva hagytam szobahőmérsékleten kelni, míg duplájára dagadt (45-50 perc). Ezután ketté vettem a tésztát. Lisztezett munkalapon az egyik felet kinyújtottam kerek lappá, amit 6 felé vágtam és kiflinek felcsavartam. A tészta másik felét is hat felé vettem és kerek zsemléket formáltam belőlük úgy, hogy a tésztát forgatva, a szélét mindig maga alá húztam. Szép kerek labda keletkezik így néhány húzás után. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem őket és 20 perc alatt újra duplájára kelesztettem. Közben a sütő is felmelegedett 200 fokra. A tészta tetejét megpermeteztem langyos vízzel és a forró sütőbe tettem, ahol negyed óra alatt világos barnára sültek a hőlégkeverésen.
Hozzávalók:
- 20 dkg öregtészta
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 35 dkg BL-80 kenyérliszt
- 2 dl kézmeleg víz
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tk méz
- 1,5 tk só
- 2 ek olaj
- 2 ek lenmag
- 2-2 ek fekete/ ill, fehér szezámmag
- 1 ek utifűmaghéj
- 3 ek joghurt
Elkészítése:
A langyos vízben elkevertem a mézet és belemorzsoltam az élesztőt, 10 perc alatt habosra kelesztettem.
Minden hozzávalót a dagasztógép táljába mértem. Egyre ügyelek mindig, hogy a só és a megkelesztett élesztő a kimérés alatt mindig a lehető legtávolabb legyenek egymástól. A só megöli az élesztőt.
8-10 percig dagasztottam a tésztát, majd letakarva hagytam szobahőmérsékleten kelni, míg duplájára dagadt (45-50 perc). Ezután ketté vettem a tésztát. Lisztezett munkalapon az egyik felet kinyújtottam kerek lappá, amit 6 felé vágtam és kiflinek felcsavartam. A tészta másik felét is hat felé vettem és kerek zsemléket formáltam belőlük úgy, hogy a tésztát forgatva, a szélét mindig maga alá húztam. Szép kerek labda keletkezik így néhány húzás után. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem őket és 20 perc alatt újra duplájára kelesztettem. Közben a sütő is felmelegedett 200 fokra. A tészta tetejét megpermeteztem langyos vízzel és a forró sütőbe tettem, ahol negyed óra alatt világos barnára sültek a hőlégkeverésen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése