Minden évben mást készítek, nem ragaszkodunk a hagyományos halászlé, rántott halhoz, pedig nincs avval semmi bajom, de mivel régen mindig ez volt a menü, így legalább formában próbálok eltérni a hagyományoktól. Nincs beigli, csak hasonló, halászlé egyáltalán nem és rántott hal sem. Sütöttem már egész pulykát, aminek a felét sem tudtuk elpusztítani négy nap alatt, ezért mindig csak egy adagos ételt főzök, hogyha lehet, egy morzsa se maradjon másnapra.
Így esett a választásom a durbincsra, melyek kb. 30 dkg-osak voltak. Kétféle köretet készítettem.
Hercegnő burgonyát és túrós papardellét.
Egy gyors tárkonyos hollandi mártást is kevertem hozzá.
Elkészítése:
Először a tésztát gyúrtam össze:
Hozzávalók:
Összegyúrtam a tésztát, majd folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tettem pihenni. Utána a tésztagépen kinyújtottam és felvágtam kb. 40 x 5 cm-es csíkokra. Forró, bő, sós vízben 3 perc alatt kifőztem, leszűrtem egy tálban egy kanál olívaolajjal összekevertem.
A hercegnő burgonyához valók:
A burgonyát sós vízben megfőztem, összetörtem, elkevertem a vajjal, majd a tojással. Habzsákba töltöttem a pürét és sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat nyomtam belőle. 180 fokos sütőben hőlégkeverésen negyed óra alatt megsütöttem.
A sült halhoz:
A halat megmostam, szárazra töröltem. Néhány helyen mindkét oldalon beirdaltam, Kívül-belül sóztam, borsoztam. Hasába zöld fűszereket és citromkarikákat dugtam. Egy sütőpapírral bélelt tepsit kiolajoztam, ráfektettem a halakat és kb. 20 perc alatt a 180 fokos sütőben hőlégkeverésen megsütöttem.
Végül a tárkonyos hollandi mártáshoz valók:
A tojások sárgáját elkevertem a hideg vízzel. Hozzáadtam a sót és a szerecsendiót.Vízgőz fölött folyamatosan addig kevertem habverővel, amíg elkezdett sűrűsödni. Ekkor gyorsan levettem, mert a meleg táltól még tovább készült volna. Hozzákevertem a citromlevet, a cayenne-borsot és a felkockázott hideg vajat, míg homogén, sűrű mártást nem kaptam. Végül belekevertem a felaprított tárkonyt is.
Kicsit küzdöttünk a szálkákkal, bár kollégám azt mondta a durbincs nem szálkás. Ebéd közben többször felmerült a neve a beszélgetés közben. De azért szeretjük őt.
Így esett a választásom a durbincsra, melyek kb. 30 dkg-osak voltak. Kétféle köretet készítettem.
Hercegnő burgonyát és túrós papardellét.
Egy gyors tárkonyos hollandi mártást is kevertem hozzá.
Elkészítése:
Először a tésztát gyúrtam össze:
Hozzávalók:
- 10 dkg túró
- 1 tojás
- 15 dkg durumliszt
- 1 csipet só
Összegyúrtam a tésztát, majd folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tettem pihenni. Utána a tésztagépen kinyújtottam és felvágtam kb. 40 x 5 cm-es csíkokra. Forró, bő, sós vízben 3 perc alatt kifőztem, leszűrtem egy tálban egy kanál olívaolajjal összekevertem.
A hercegnő burgonyához valók:
- 40 dkg burgonya
- só
- 5 dkg vaj
- 1 nagy tojás
A burgonyát sós vízben megfőztem, összetörtem, elkevertem a vajjal, majd a tojással. Habzsákba töltöttem a pürét és sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat nyomtam belőle. 180 fokos sütőben hőlégkeverésen negyed óra alatt megsütöttem.
A sült halhoz:
- 3 db kb. 30 dkg-os durbincs
- 1 citrom
- 9 szál kakukkfű
- 3 szál rozmaring
- 1/2 csokor petrezselyem
- só
- bors
- 1 ek olívaolaj
A halat megmostam, szárazra töröltem. Néhány helyen mindkét oldalon beirdaltam, Kívül-belül sóztam, borsoztam. Hasába zöld fűszereket és citromkarikákat dugtam. Egy sütőpapírral bélelt tepsit kiolajoztam, ráfektettem a halakat és kb. 20 perc alatt a 180 fokos sütőben hőlégkeverésen megsütöttem.
Végül a tárkonyos hollandi mártáshoz valók:
- 2 tojássárgája
- 1 ek hideg víz
- 1 csipet só
- 1 csipet frissen reszelt szerecsendió
- 1 késhegynyi cayenne-bors
- 1-2 ek frissen facsart citromlé
- 1 tk frissen aprított tárkonylevél
A tojások sárgáját elkevertem a hideg vízzel. Hozzáadtam a sót és a szerecsendiót.Vízgőz fölött folyamatosan addig kevertem habverővel, amíg elkezdett sűrűsödni. Ekkor gyorsan levettem, mert a meleg táltól még tovább készült volna. Hozzákevertem a citromlevet, a cayenne-borsot és a felkockázott hideg vajat, míg homogén, sűrű mártást nem kaptam. Végül belekevertem a felaprított tárkonyt is.
Kicsit küzdöttünk a szálkákkal, bár kollégám azt mondta a durbincs nem szálkás. Ebéd közben többször felmerült a neve a beszélgetés közben. De azért szeretjük őt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése