Szóval elfogyott a pogácsa, ezért nekiálltam egy szintén gyorsan elkészíthető rétesnek. A tésztája nem az a hártyavékony, amit egyébként rétesnek hívunk, hanem egy jó vajas kelttészta, amit ebben az esetben nem kell keleszteni.
Hozzávalók:
A tésztához:
Töltelékhez:
Elkészítése:
A szoba hőmérsékletű tésztához valókat dagasztógép táljába mértem és addig dagasztottam, míg elvált a tál falától, ruganyos, fényes tészta lett belőle (3 perc).
A tésztát kivettem, félretettem Folpackkal letakarva és a töltelékhez valókat tettem a dagasztógépbe és homogén masszává kevertem. Negyed órára betettem a hűtőbe kicsit dermedni.
Addig a tésztát a Folpackon kinyújtottam a munkalapon 50 x 30 cm-es vékony téglalappá és mindkét hosszabbik oldalán 3 cm-enként kb. 45 fokos szögben 8-10 cm mélyen bevágtam a tésztát.
Ezután a a túró felét hosszában egy 10 cm-es sávban elsimítottam a tésztán. Erre tettem a meggyszemeket, majd a túró másik felével letakartam a meggyet.
Végül a tészta két végét visszahajtottam és alulról kezdve kereszteztem a tésztacsíkokat egymáson, míg el nem jutottam a sütemény tulsó végére.
Behengerítettem a rétest a sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejét megkentem a maradék tojásfehérjével és betoltam a 180 fokra előmelegített sütőbe. Alul-felül sütésen 40 perc alatt aranybarnára sütöttem.
Míg ezt írom, akkor eszem meg az utolsó szeletet és kijelenthetem, hogy igen jól sikerült.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg Nagyi extrafinom liszt
- 12 dkg vaj
- 1 dl tejföl
- 1 tojássárgája
- 2 dk gyümölcscukor
- 1 csipet só
- 3 g instant élesztő
Töltelékhez:
- 50 dkg krémes tehéntúró
- 8 dkg gyümölcscukor
- 2 tojás sárgája
- 1 tk vanília kivonat
- 5 dkg búzadara
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek frissen csavart citromlé
- 15 dkg magozott meggybefőtt
Elkészítése:
A szoba hőmérsékletű tésztához valókat dagasztógép táljába mértem és addig dagasztottam, míg elvált a tál falától, ruganyos, fényes tészta lett belőle (3 perc).
A tésztát kivettem, félretettem Folpackkal letakarva és a töltelékhez valókat tettem a dagasztógépbe és homogén masszává kevertem. Negyed órára betettem a hűtőbe kicsit dermedni.
Addig a tésztát a Folpackon kinyújtottam a munkalapon 50 x 30 cm-es vékony téglalappá és mindkét hosszabbik oldalán 3 cm-enként kb. 45 fokos szögben 8-10 cm mélyen bevágtam a tésztát.
Ezután a a túró felét hosszában egy 10 cm-es sávban elsimítottam a tésztán. Erre tettem a meggyszemeket, majd a túró másik felével letakartam a meggyet.
Végül a tészta két végét visszahajtottam és alulról kezdve kereszteztem a tésztacsíkokat egymáson, míg el nem jutottam a sütemény tulsó végére.
Behengerítettem a rétest a sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejét megkentem a maradék tojásfehérjével és betoltam a 180 fokra előmelegített sütőbe. Alul-felül sütésen 40 perc alatt aranybarnára sütöttem.
Míg ezt írom, akkor eszem meg az utolsó szeletet és kijelenthetem, hogy igen jól sikerült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése