Összes oldalmegjelenítés

2016. május 15., vasárnap

Earl grey teával füstölt kacsamell polentával és salátával

Mint az utóbbi egy évben, most is rohantam, így jól jött, hogy evvel az étellel sem kellet sokat bíbelődnöm. Jó néhányszor füstöltem már különböző húsokat. Az Earl grey teával való füstölés már egy ideje izgatta a fantáziámat. Nosza, mikor kezdjek bele, ha nem akkor, amikor az új munkahelyemre megyek. Innen is látszik, hogy semmi vész, rövid időn belül ott illatozhat a finom kacsamell a tányérunkon. Szerencsére van két termetesebb öntöttvas lábasom, - amit ugyan kenyérsütéshez vettem és konfitáláshoz, de erre a célra is tökéletes. Teljesen bele tudom zárni a füstöt, így a szomszédok garantáltan nem kapnak a telefon után, hogy a 105-öt tárcsázzák.


Tehát a hozzávalók:
  • 2 kis pecsenyekacsamell (én a Valdort szeretem, mert garantáltan egyforma minőség, zsenge husi)
  • bors

A füstöléshez:
  • 2 púpozott ek jázmin rizs
  • 1 filter earl grey tea (de azért az az igazi, ha szálas teánk van)
  • 4-5 szem szegfűbors
  • 1 kk rózsabors
  • 1 kk ötszínű bors

Polenta:
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl tej
  • pár szál sáfrány
  • 4-5 ek instant polenta
  • 1 tk vaj
  • 3 ek frissen reszelt parmezán

 

Elkészítése:

A kacsamellek bőrös felét bemetszettem, sóztam, borsoztam. Az öntöttvas lábas alját kifóliáztam és rászórtam a fűszereket, majd fölé tettem egy kisebb grillrácsot, arra a kacsamelleket és letakartam a fedővel. Takarék lángon alágyújtottam a lábasnak és kb. 20 percig nem nyúltam hozzá. Ez alatt nem csak füstölődött, aromatizálódott a hús, hanem sült is, de lassan. A 20 perc letelte után áttettem a mellet a bőrös felével lefordítva egy tapadásmentes serpenyőbe és 2,5-3 percig sütöttem mindkét oldalát. Utána egy tálra szedtem és tessék-lássék lefedtem 10 percre fóliával, hogy a húsban lévő nedvek visszavándorolhassanak a helyükre.
A körethez a tej és víz keverékét felforraltam a sáfránnyal, beleszórtam az instant polentát és kb 2 percig forraltam folyamatosan kevergetve, míg sűrűsödni kezdett. Ekkor beletettem a vajat és belereszeltem a parmezánt, jól elkevertem benne és a masszát két 10 cm átmérőjű vízzel átöblített piteformába öntöttem és abban hagytam hűlni. Majd egyszerűen egy marék salátát és fél-fél avokádót felszeletelve a tányérra tettem, meglocsoltam balzsamecetkrémmel és ráborítottam  a polentát. Mellé tálaltam a már pihentetett, felszeletelt kacsamellet. Nagyon egyszerű és mégis különleges fogás.

Nincsenek megjegyzések: