Hozzávalók: 4 személyre
Húsgolyókhoz:
- 85 dkg marhahús
- 1 nagyobb hagyma apróra vágva, megdinsztelve
- 3 nagy gerezd fokhagyma reszelve
- 1 tk szárított chilipehely
- 11 dkg friss kenyérből készült zsemlemorzsa
- 1 kis tojás
- 6 ek 30 %-os tejszín
- 1 tk só
- 1 tk bors
Kókusz mártáshoz:
- 2 tk koriandermag
- 4 zöld kardamommag
- 1 tk fekete mustármag
- 1 tk római kömény
- 1/2 tk fahéj
- 1 tk kurkuma
- 1 tk szárított chili
- 1 tk garam masala
- 3 ek szárított thai citromfű
- 5 cm gyömbér reszelve
- 1 lime leve és reszelt héja
- 4 dl csirkealaplé
- 4 dl kókusztej
- 1 tk tahini
Kurkumás rizshez:
- 2 ek olaj
- 1 tk kurkuma
- 1 tk fekete mustármag
- 1 tk római kömény
- 1 tk koriandermag
- 1 tk garam masala
- 1 tk himalája só
- 30 dkg jázminrizs
Elkészítése:
A marhahúst kétszer átdaráltam, A hagymát apróra vágtam és kevés olajon megdinszteltem, majd összekevertem a többi hozzávalókkal. Jó diónyi golyókat formáltam belőle, 44 db lett. 20-at eltettem a mélyhűtőbe, a többit 2 kanál olajon megpirítottam, míg kicsit a felületük megbarnult. Ekkor a serpenyő közepére beszórtam a fűszereket és együtt pirítottam húsgolyókkal. Mikor már erősen illatoztak, felöntöttem a csirkealaplével és a kókusztejjel, hozzá adtam a tahinit és a lime-ot is. Fedő nélkül 20 percig forraltam, míg a hús puhára főtt és a szósz besűrűsödött.
A rizs készítését úgy kezdtem, hogy az olajat felforrósítottam, beleszórtam a fűszereket és amikor kiengedték az illóolajukat, ráöntöttem a rizst, 1 perc alatt átsütöttem, aztán felengedtem forró vízzel úgy, hogy egy ujjnyira ellepje a rizst (ezt szintén egy főzős műsorban hallottam és bevált). Addig főztem a rizst, míg elfőtt a leve, majd az előmelegített sütőbe tettem 200 fokon 5 percre. Ez arra jó, hogy ne maradjon nedvesség a rizsszemek között, hanem pergő legyen. Kísérőként naan-t készítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése