Ez egyik maradékmentő akcióm. Illetve nem teljesen így van. Főztem ugyanis a gombócos gombalevest, amihez szükségeltetik maradék gombóctészta. De maradék csak úgy készülhet, hogy előbb lesz fő tészta, majd abból az al(maradék)tészta. Így lett nekem gombóctésztám (50 dkg főtt burgonya + 20 dkg durum tésztaliszt, meg egy kevés sima is a nyújtáshoz), volt már maradék gombám (25 dkg), és volt maradék Colás sonkám, úgy 20 - 25 dkg. Ebből készítettem ezt:
Hozzávalók:
A gombóctésztához:
Tölteni:
Raguhoz:
Elkészítése:
Reggel, mielőtt elszaladtam dolgozni, feltettem a meghámozott krumplit sós vízben megfőzni 10 percre, majd elzártam a gázt és futottam a metróhoz. Mire hazaértem, volt ideje kihűlni. Milyen jó, mert így remek tésztát gyúrhattam belőle. A deszkára borítottam a tésztalisztet és csak úgy kézzel összenyomkodtam a krumplit, majd elegyítettem őket. Pont ideális lett az állaga. Kis liszten kinyújtottam 1/2 cm vékonyra és derelyevágóval kb. 6x6 cm-re felvágtam. A sonkát ledaráltam , és ha már volt, hozzácsaptam egy tojásfehérjét, hogy jobban összetartsa. Egy kocka tésztára tettem egy púpozott teáskanálnyi sonkát, a tészta csücskeit összecsippentettem a halom felett és gombócot formáltam belőle.
Közben egy nagy serpenyőben kacsazsíron megpirítottam a felkockázott hagymát, rádobtam a felszeletelt gombát, megsóztam, borsoztam. Ollóval felcsíkoztam az aszalt paradicsomot és azt is hozzáadtam. Rácsipkedtem a kakukkfű leveleket. Rádobtam egy evőkanálnyi kukoricalisztet és felöntöttem tejszínnel, pillanatok alatt besűrítettem. Nem is főztem tovább. Inkább a gombócokkal foglalkoztam. Lobogó sós vízben addig főztem őket, míg feljöttek a víz tetejére és máris vándoroltak a ragus serpenyőbe.
Így lesz egy véletlenül észrevett receptből, egy hangulatból két étel. Ráadásul minden maradékot felhasználtam a hűtőből.
Hozzávalók:
A gombóctésztához:
- 50 dkg sós vízben főtt burgonya
- 20 dkg durumliszt
- kevés durum simaliszt a nyújtáshoz
Tölteni:
- a mázas sonka ledarálva
- 1 tojásfehérje (mert az is volt tegnapról a hűtőben)
Raguhoz:
- 1/2 fej közepes vöröshagyma
- 2 ek kacsazsír
- 25 dkg gomba (én nem hámozom, csak megtörlöm)
- 6 db olajban eltett aszalt paradicsom
- só
- bors
- 2 dl tejszín
- 1 ek kukoricaliszt
- 1 csokor friss kakukkfű
Elkészítése:
Reggel, mielőtt elszaladtam dolgozni, feltettem a meghámozott krumplit sós vízben megfőzni 10 percre, majd elzártam a gázt és futottam a metróhoz. Mire hazaértem, volt ideje kihűlni. Milyen jó, mert így remek tésztát gyúrhattam belőle. A deszkára borítottam a tésztalisztet és csak úgy kézzel összenyomkodtam a krumplit, majd elegyítettem őket. Pont ideális lett az állaga. Kis liszten kinyújtottam 1/2 cm vékonyra és derelyevágóval kb. 6x6 cm-re felvágtam. A sonkát ledaráltam , és ha már volt, hozzácsaptam egy tojásfehérjét, hogy jobban összetartsa. Egy kocka tésztára tettem egy púpozott teáskanálnyi sonkát, a tészta csücskeit összecsippentettem a halom felett és gombócot formáltam belőle.
Közben egy nagy serpenyőben kacsazsíron megpirítottam a felkockázott hagymát, rádobtam a felszeletelt gombát, megsóztam, borsoztam. Ollóval felcsíkoztam az aszalt paradicsomot és azt is hozzáadtam. Rácsipkedtem a kakukkfű leveleket. Rádobtam egy evőkanálnyi kukoricalisztet és felöntöttem tejszínnel, pillanatok alatt besűrítettem. Nem is főztem tovább. Inkább a gombócokkal foglalkoztam. Lobogó sós vízben addig főztem őket, míg feljöttek a víz tetejére és máris vándoroltak a ragus serpenyőbe.
Így lesz egy véletlenül észrevett receptből, egy hangulatból két étel. Ráadásul minden maradékot felhasználtam a hűtőből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése